Oranje verbindt Ganzepeppel in ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – Er wonen Afghanen, Chinezen, een Surinaamse, Albanese en een Engelsman. Zelf is Michèle Janzen van oorsprong Duitse. Toch juichen ze op het Oranjeplein in ’s-Heerenberg met zijn allen voor het Nederlands Elftal.

Kevin Kleinpenning en zijn vrouw op het Oranjeplein in 's-Heerenberg.
Robine Weijman en Stefan Miggelbrink op het Oranjeplein in ‘s-Heerenberg.

“Oranje verbindt”, zegt Janzen. Samen met haar vriend Kevin Kleinpenning en buurman Stefan Miggelbrink nam ze het initiatief voor het Oranjeplein. “Hier aan de Ganzepeppel wonen veel verschillende culturen, hoog en laag opgeleiden, maar iedereen praat met elkaar nu we het WK voetbal samen vieren.”

Met het Oranjeplein wil het drietal de saamhorigheid in de buurt vergroten. Bovendien moet het bijdragen aan een positiever imago van de wijk. “Veel mensen zien de Ganzepeppel nog steeds als een asociale wijk”, weet Janzen. “Maar dat is niet meer zo. Met dit soort activiteiten willen we niet alleen nader tot elkaar komen, we willen ook aan de buitenwacht laten zien dat hun beeld van de buurt niet meer klopt. Het Oranjeplein is daartoe een eerste aanzet.”

Uitbouwen
Er zijn ook al plannen om met de Ganzepeppel mee te doen aan het carnaval in ’s-Heerenberg. “Dan gaan we de hele straat opnieuw versieren”, vertelt Janzen. “Maar voor nu hopen we vooral dat Nederland zover mogelijk komt tijdens het WK en we het Oranjeplein steeds verder uit kunnen bouwen. Vrijdag, tijdens de wedstrijd tegen Spanje, hebben we met zo’n veertig buren voetbal gekeken, woensdag tegen Australië waren dat er al zestig. Dat kwam echter ook door Piet Paulusma, die hier dinsdagavond zijn weerbericht heeft opgenomen. Toen was het helemaal bommetje vol.”

Voor de laatste groepswedstrijd tegen Chili heeft de Ganzepeppel Jeffrey Slotboom uitgenodigd. De zoon van William Slotboom, Oranjeroerganger in de Themanstraat in Doetinchem, treedt op het ’s-Heerenbergse Oranjeplein op. “Tijdens de achtste finale willen we weer wat doen”, zegt Janzen. “Waarschijnlijk eten we dan ook weer samen voorafgaand aan de wedstrijd. Als Nederland in de finale komt, maken we er helemaal een groot feest van. Dan willen we meerdere zangers uitnodigen, waaronder ’s-Heerenbergenaar Björn Litjes.”

Vlaggetjes
Janzen hoopt dat dan alle bewoners van de Ganzepeppel het Oranjefeest meevieren. “Er zijn nog een paar huizen niet versierd”, weet ze. “Op dit moment doen de nummers 49 tot en met 84 mee. Aan elke woning hangt 110 meter oranje vlaggetjes, vijf kilometer in totaal. Maar daar moet de komende weken nog een aantal kilometers bij komen.”