Openstelling tunnel houdt gemoederen in ‘de Kom’ en Oud-Dijk bezig

DIDAM – Gaat de tunnel nu wel open of niet? Dat is de vraag die een groot aantal inwoners van de buurtschap Oud-Dijk en wijk ‘de Kom’ in Didam al een paar weken bezighoudt. Nu de werkzaamheden aan de tunnel bijna zijn afgerond, lijkt niets een snelle opening van het eerste deel van de Zuidelijke Randweg nog in de weg te staan. De wijkraden vrezen echter voor een toename van het verkeer en daarmee de veiligheid van de schoolgaande jeugd.

De spoorwegtunnel is bijna klaar en wordt 16 oktober opgeleverd.

De spoorwegtunnel is bijna klaar en wordt 16 oktober opgeleverd.

“De laatste weken staan de A18 en A12 weer regelmatig vol files en wij zijn bang dat we bij het openstellen van de tunnel een explosieve toename van het verkeer, met name het vrachtverkeer, in onze buurtschap Oud-Dijk krijgen”, zegt Harry Derksen als voorzitter van de Wijkraad Zuid.

“Nu kiest een groot aantal automobilisten bij files op de snelweg het centrum van Didam als sluiproute. Straks hoopt dat verkeer zich allemaal op de Dijksestraat en Haaghweg op. Daarmee komt de veiligheid van de schoolgaande jeugd, die dagelijks naar de Brede School Zuid, het Liemers College en Symbion fietst, in het geding.”

Afspraken
In het verleden zijn er dan ook afspraken met de gemeente gemaakt dat de tunnel pas opengaat als de hele rondweg klaar is. Op dit moment moet het laatste deel, vanaf de Dijksestraat tot aan de Bievankweg, echter nog worden aangelegd. Daar wordt mee gestart zodra de laatste zienswijzen van tafel zijn. “Wij hadden niet voorzien dat de spoorwegtunnel al zo snel klaar zou zijn”, zegt verkeerswethouder Tanja Loeff. “De planning was eind 2014, begin 2015. Nu wordt de tunnel echter al op 16 oktober opgeleverd.”

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, gaat de tunnel zo snel mogelijk na oplevering open. “Dat willen we echter wel op een goede manier doen”, vertelt Loeff. “We hebben alle bezwaren van de Wijkraad Zuid en Wijkplatform ‘de Kom’ op een rijtje gezet, waar onze verkeerskundige nu mee aan de slag gaat. Zo gauw we een oplossing hebben, gaan we weer met de wijkraden om tafel. Het streven blijft echter om de tunnel zo snel mogelijk na 16 oktober open te stellen.”

Overlast
Bij openstelling ontstaat er voor een groot aantal kinderen uit ‘de Kom’ een snellere fietsverbinding naar de Brede School Zuid. Vanuit de vogelbuurt kunnen ze direct het fietspad langs de Hengelderweg nemen en rijden ze via de tunnel het schoolplein op. Openstelling van de spoorwegtunnel vermindert bovendien de overlast van (vracht)verkeer in wijk ‘de Kom’.

“Sinds de afsluiting van de Kerkwijkweg is hier het verkeer enorm toegenomen”, weet Loeff. “Ik krijg regelmatig foto’s van hachelijke verkeerssituaties van verontruste buurtbewoners.” Daarvan is ook het Wijkplatform ‘de Kom’ op de hoogte. “Ook wij zijn voor een snelle openstelling van de tunnel”, zegt voorzitter Gerard Lamers. “Maar ook wij hechten aan een perfect veilige route naar school en ondersteunen hierin onze collega’s van de Wijkraad Zuid.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.