Openluchtspektakel ‘Azem aan den Laak’

AZEWIJN – Boer Hein doet mee met zijn paarden en wagen, de processie met de pastoor komt voorbij en er is een rolletje weggelegd voor Riet Berntsen van de Azemse bakkerij. Zaterdag 14 en zondag 15 juni wordt op het Pastoor van Halplein in Azewijn het openluchtspektakel ‘Azem aan de Laak’ opgevoerd, waarvoor vrijwel het hele dorp uitloopt.

Begin mei werden er in het dorp filmopnamen gemaakt, die tijdens het theaterspektakel op groot scherm worden vertoond. Foto pr
Begin mei werden er in het dorp filmopnamen gemaakt, die tijdens het theaterspektakel op groot scherm worden vertoond. Foto pr

“Er werken alleen al zo’n 100 tot 120 mensen mee aan de voorstelling”, zegt regisseur Peter Schrauwen. “En alle andere Azemmers zitten hopelijk op de tribune.” Er is dan ook plaats voor 330 bezoekers per voorstelling. “Voor de zaterdagavond is al tweederde van de kaarten verkocht en voor het zondagmatinee ongeveer de helft”, vertelt Roel Bolder, die samen met Peter Schrauwen, Fons Spaan, Silvio de Vrught, Rieks Erinkveld en Tonnie Hermsen deel uit maakt van de denktank voor het theaterspektakel in de open lucht.

Twee jaar geleden werd hiertoe een aanzet gegeven door Rieks Erinkveld, toen nog dirigent van muziekvereniging Sint Jozef Azewijn. “Hij wilde graag eens wat totaal anders organiseren dan de gebruikelijke concerten”, weet Schrauwen nog. “Iets groots, samen met de andere Azemse verenigingen. Daarvoor formeerde hij een denktank. Dat het uiteindelijk zo groot zou worden, had hij toen ook niet verwacht.”

Verhaal
Schrauwen bedacht een verhaal, opgehangen aan een aantal historische feiten over Azewijn. Dat verhaal voorzag hij van een romantisch sausje en kleedde hij aan met muziek en zang. Er werd een orkest van bijna veertig mensen geformeerd, aangevuld met een combo, een 30-koppig koor, evenzoveel acteurs en een aantal dansgroepjes. De spelers wierf hij vorig jaar tijdens de kermis.

“Tijdens het stuk gaan we als een flipperkast door de tijd”, zegt Schrauwen. “Toen en nu worden voortdurend afgewisseld. Zo komt de karakteristieke Azemmer boer Hein voorbij en koopt hoofdrolspeler Aswi zijn brood bij Riet Berntsen. Het stuk is echter gebaseerd op het geslacht van Aeswyn, dat rond 800 na Christus ook echt in Azewijn heeft geleefd.”

Aswi van Aeswyn wordt verliefd op Evelinde, de dochter van Herr Eberhard von Emmerich. Eberhard ziet zijn dochter echter liever niet met Aswi trouwen en stelt hem op de proef. In drie maanden tijd moet Aswi vier slinkse raadsels oplossen. Lukt hem dat, dan mag hij met Evelinde trouwen. Lost hij ze niet op, dan gaat zijn kop eraf en gaan al zijn bezittingen naar Herr Eberhard von Emmerich.

IMG_4674 (640x427)“Het geslacht van Aesewyn heeft echt bestaan, maar Eberhard von Emmerich is door mij verzonnen”, lacht Schrauwen. “De scènes worden afgewisseld met klassieke en moderne muziekstukken, maar ook met filmopnames en historische foto’s van Azewijn, die op een scherm in het canvas decor van twintig bij drie meter worden geprojecteerd. Alle onderdelen worden aaneengeregen door een historische en romantische verteller.”

Kaarten
Het theaterspektakel wordt op zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur opgevoerd. Kaarten zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar via de website www.azemaandelaak.nl en in Azewijn bij bakkerij Berntsen en het Aschwinhuus.

“We rekenen op twee keer een volle bak”, zegt Schrauwen. “Zodat echt iedereen in Azewijn zijn steentje bijdraagt aan het slagen van het openluchtspektakel. Toepasselijk is dan ook de werktitel, die tevens de titel is van ons slotlied: ‘Samen kun je alles aan’”