Opening Ommetje Loil op landgoed Barthenhorst

LOIL – Het Ommetje Loil wordt zondag 29 oktober officieel geopend. Dat gebeurt om 11 uur op de parkeerplaats van het landgoed Barthenhorst aan de Wehlseweg 87 in Loil.

De Bosslag, onderdeel van het Ommetje Loil. Foto Peter Bolder

Het ‘Ommetje Loil’ loopt langs watergangen, weg van de drukte en het verkeer en dichtbij de natuur. Met houten bewegwijzeringsborden, gemaakt door Frans Giesen, worden de routes gemarkeerd. Daarnaast zijn er informatieborden geplaatst om de bezoeker te informeren over het gebied. Ook is het mogelijk om met een QR- code de route en de extra informatie op de telefoon te downloaden of te bekijken op de website. Het netwerk biedt wandelliefhebbers routeopties van verschillende afstanden.

De Kontaktraad Loil realiseerde dit netwerk van wandelpaden samen met de gemeente Montferland en Landschapsbeheer Gelderland. Al in 2012 vond de eerste bijeenkomst hierover plaats. De Vereniging Natuurmonumenten rolde destijds, in samenwerking met studenten van de Hogeschool van Hall-Larenstein, een project uit over de Liemers.

“In Loil bleek hiervoor een schat aan mooie plekjes te bestaan”, vertelt Tonnie Peters namens de Kontaktraad. “Daarom ontstond het idee om deze door middel van een wandeling met elkaar te verbinden. De Kontaktraad Loil, de gemeente Montferland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland werkten dit verder uit binnen het project ‘Levend Landschap.”

Met de opening van het Ommetje wordt nu de eerste fase van dit project afgesloten. “Door activiteiten met bijvoorbeeld de Daltonbasisschool St. Jozef in Loil te organiseren, hoopt de werkgroep Natuur en Recreatie van de Kontaktraad Loil meer bewustwording van natuur en landschap te creëren. Uitbreiding van het Ommetje of aansluiting op naburige projecten kunnen in de toekomst de wandelmogelijkheden in en rondom Loil verder verruimen.”

Belangstellenden zijn zondag 29 oktober om 11 uur van harte welkom op Landgoed Barthenhorst in Loil om de opening van het Ommetje bij te wonen.