Oorlogje spelen met replica’s en balletjes in oude tennishal

DIDAM – Als kind speelde hij met zijn balletjespistool al oorlogje in de tuin van zijn ouders. Inmiddels is Jeffrey Zwaan 23 en gaat hij nog steeds op oorlogspad. De Didammer vecht tegenwoordig als airsofter zelfs hele veldslagen uit. Binnenkort hoopt hij dat met een eigen team te doen in het nieuw te bouwen airsoftcentrum in Didam.

Jeffrey in actie in 2013 in de oude melkfabriek.

Jeffrey in actie in 2013 in de oude melkfabriek.

Jeffrey Zwaan ontdekte het airsoften eind 2012. Airsoft is een militaire simulatiesport, waarbij wordt geschoten met replica vuurwapens en biologisch afbreekbare balletjes. “Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door de schietsport”, zegt hij. “Ik speelde veel schietspelletjes op de computer en schoot af en toe met een luchtbuks in de tuin. Maar ik wilde meer actie en ben daarom een paar jaar geleden op zoek gegaan naar een paintballvereniging. Tijdens die zoektocht ontdekte ik de airsoftsport.”

In Zuid-Limburg vond Jeffrey een airsoftvereniging, waarbij hij zich aansloot. Omdat de sport in Nederland toen nog illegaal was, gingen de leden de grens over om in België te spelen. Toen het airsoften zo’n drie jaar geleden ook in Nederland legaal werd, schafte de Didammer een complete ‘wapenuitrusting’ aan, waarmee hij het hele land doorreist om de sport te beoefenen.

Veldslagen
“De drieduizend vierkante meter grote hal van de oude melkfabriek in Arnhem was lange tijd het enige airsoftcentrum in de buurt. De huidige locatie van Paintball World in Arnhem is omgebouwd tot een stadje met een paar huisjes, een kerkje en een gevangenis. Ik houd er van om in straten en huizen te vechten en zo kamertjes vrij te maken. Op andere locaties kun je bijvoorbeeld in het bos spelen of als sluipschutter je missie volbrengen. Er worden zelfs hele veldslagen nagespeeld. Je hebt tal van teamspelletjes, maar er zijn ook sologames waarbij je je eigen missies schrijft.”

In Nederland staat airsoft nog in de kinderschoenen. Elders in Europa en in Amerika is het  een grote sport. Zo wordt er in Rusland zelfs gespeeld met rupsvoertuigen en tanks en in Amerika vliegen er helikopters over airsoftcenters, die op doelen schieten. Jeffrey doet het voorlopig nog met zijn vuistvuurwapens en machinegeweren.

“Ik heb acht replica’s en verschillende tenues. Het liefst speel ik in het zwart. Je hebt echter ook mensen die in een konijnenpak rondrennen. Verder draag ik een masker of bril en pet of helm. Buiten speel ik graag de lone wolf, binnen vind ik het leuk om met zijn tweeën of drieën te spelen.”

In Didam is hij nu bezig om een eigen airsoftteam samen te stellen met 25 spelers. Daarmee hoopt hij het huisteam van het nieuwe centrum te worden. “Misschien kunnen we straks wel een competitie opzetten met teams uit de regio. Er zijn er inmiddels genoeg.”

Lees ook: ‘Tennishal omgebouwd tot jungle, schietbios op squashbaan’ en ‘Nieuwe invulling voormalig Sportcentre Action’Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.