‘Onder deze voorwaarden willen we de Zomp niet’

LOIL – Loil is zeer teleurgesteld over het voorstel van de gemeente voor overname van de Zomp. Het dorp werkte anderhalf jaar aan een gedegen plan voor een nieuw dorpshuis, maar heeft het gevoel dat dit zomaar aan de kant is geschoven.

Als Loil niet ingaat op het voorstel van de gemeente wordt de Zomp mogelijk te koop gezet. Foto Kontaktraad Loil
Als Loil niet ingaat op het voorstel van de gemeente wordt de Zomp mogelijk te koop gezet. Foto Kontaktraad Loil

“Volgens wethouder Tanja Loeff hebben we een goed plan. Maar waarom gaat ze daar dan niet op in”, vraagt Ivonne Harmsen zich af. De voorzitter van de Kontaktraad Loil is niet te spreken over de handelswijze van de gemeente, zo bleek vorige week maandag tijdens een informatieavond in de Zomp over het nieuwe dorpshuis. Daar werden eerst de naaste buren ingelicht over de plannen en vervolgens alle andere belangstellenden.

“Voor 1 februari hebben we het nieuwbouwplan met schetsen bij de gemeente ingediend, zoals ze van ons verlangde”, zegt Harmsen. “Ook de andere dorpen, waar de gemeente haar gemeenschapsgebouwen afstoot, hebben dat gedaan. Overal is de situatie anders en vooralsnog willen wij als enige nieuw bouwen. Wij zijn namelijk van mening dat we het dorpshuis alleen zo op de lange termijn exploitabel kunnen maken voor Loil. Vervolgens komt de gemeente met één algemeen voorstel voor alle dorpen.”

Eén euro
Burgemeester en wethouders maakten vorig week bekend dat ze de dorpshuizen in Loil, Kilder, Nieuw-Dijk, Zeddam en Stokkum voor één euro van de hand wil doen. De betreffende dorpen krijgen daarbij een de door de gemeente opgebouwde onderhoudsreserve en voor Nieuw-Dijk, Loil en Zeddam is er een eenmalige subsidie van 30.000 euro als exploitatiebijdrage.  Ook ligt er voor Loil, Nieuw-Dijk en Stokkum een bedrag van 250.000 euro klaar als impuls voor een nieuwe dorpsvoorziening.

Voor Loil betekent dit een bedrag van in totaal ongeveer 390.000 euro. Terwijl de werkgroep van de Kontaktraad, die met de plannen voor het gemeenschapsgebouw is belast, ruim 8 ton had berekend. “We hebben nu 4 ton gevraagd en later nog eens 4 ton”, zegt René Jansen, die zich op verzoek van de werkgroep samen met Sander Bosman boog over de financiën. “We missen nu een aanzienlijk bedrag in de exploitatie.”

Nieuwbouw
Berekend is namelijk dat nieuwbouw van de Zomp tussen de 2,2 en 2,9 miljoen euro kost. De 8 ton van de gemeente is ook nodig om bij de bank geld te kunnen lenen en inkomsten te genereren via fondsen.

“Als we ingaan op het huidige voorstel van de gemeente kopen we een kat in de zak”, weet Harmsen. “De huidige Zomp is niet functioneel, zit vol asbest en is niet energiezuinig. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau ICS en betaald door de gemeente. Willen we de Zomp verbouwen naar de eisen van deze tijd dan zijn we al zo’n 7 tot 8 ton kwijt. Maar dan zitten we nog steeds met een oud gebouw.”

Loil is dan ook niet van plan om onder deze voorwaarden op het voorstel van de gemeente in te gaan. “Dan accepteren we het gebouw niet”, benadrukt Harmsen. “Die last willen we niet dragen. Loil is nu nog een relatief vitaal dorp. Als je deze voorziening afbouwt, organiseer je de krimp. Loil is geen wijk van Didam, dit is een zelfstandige kern.”