Omroep Gelderland toont oude beelden Didam in ‘Ons Dorp’

DIDAM – In de serie ‘Ons Dorp’ van Omroep Gelderland wordt teruggekeken naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Ook Didam komt in ‘Ons Dorp’ aan de beurt, op initiatief van  redacteurprogrammamaker Boudewijn Bleekman. Op dinsdag 19 juni wordt de film telkens na het nieuws van 17 uur en elke uur hierna uitgezonden.

De meisjes van sigarenfabriek De Ritmeester in Didam.

De Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) beschikt over historisch filmmateriaal dat is bewerkt door het Gelders Archief. Deze film over het tijdvak 1955 tot 1963 laat een beeld zien uit die tijd. Het betreft dan onder andere opnamen van bewoners, zakenpanden en bedrijven zoals sigarenfabriek ‘De Ritmeester’ aan de Willibrordusweg.

Tot de jaren ’40 is Didam nog een echte plattelandsgemeenschap. De meeste inwoners zijn actief in de landbouw of werken bij kleine aannemers of klompenfabriekjes. In 1955 vestigt Sigarenfabriek De Ritmeester zich in de plaats en dat betekent werk voor de wijde regio. Veel Didammers vinden er een baan en uit de buurtdorpen komen veel werknemers met de trein naar Didam.

Een andere kleinere werkgever is de roomboterfabriek aan de Spoorstraat, eindstation van veel melkbussen die met paard en platte wagen werden aangevoerd. De kledingzaak van Gilsing is gestart door Frans Gilsing, zoon van een kleermaker uit Netterden en veel mensen droegen kleren die er door coupeuse Doortje Kok werden vermaakt.

BLO-school
De Fraters van Utrecht met namen als Placidus en Dagobert runnen onder andere de Bijzondere Lager Onderwijsschool (eerste BLO-streekschool in Nederland), waar werken met je handen belangrijk was. Menig Didammer kom mede daardoor later zijn eigen huis bouwen. Didam kent in deze jaren een hele reeks aan onderwijsinstellingen, zoals ook speciale meisjesscholen waar dan juist weer de zusters of nonnen de lessen verzorgden.

De BLO-streekschool.

In de film is ook aandacht voor de plaatselijke horeca, zoals De Harmonie, Wiendels, Theed Janssen en Van Uhm, die trots zijn wagenpark toont en in de fabriek laat zien hoe een eigen frisdrank wordt gebotteld. En een krat met Grolsch-bier, die was toen nog gewoon van hout. Verder zijn er beelden  van de Willibrordusweg Loilseweg, Kerkstraat, Ziepseweg, Marktplein, Weemstraat, Wilhelminastraat, Spoorstraat, Komweg, Julianastraat, Lockhorststraat, Drostlaan en Rekkenweg. 

Uitzending
Op 17 mei werd in de tv-studio in Arnhem, onder leiding van eindredacteur Jacky Brakels en cameraman Tristan Tieben, de film ingesproken door Jan Beursken, secretaris van de OVD.  Op dinsdag 19 juni wordt de film telkens na het nieuws van 17 uur en elke uur uitgezonden. Na 19 juni is ‘Ons dorp’ Didam nog te zien via de website van Omroep Gelderland bij ‘Uitzending Gemist’ www.omroepgelderland.nl/ons-dorp-uitzendingen.