Olde Wievenbal en ouderwets frühshoppen in Diedeldam

DIDAM – De carnavalsmaandag krijgt dit jaar in Didam een andere invulling dan in voorgaande jaren. De Geinsköp introduceert op Rozen Maondag in het centrum van Diedeldam het ouderwetse frühshoppen. Al om 10 uur wordt er op het Geinplein bij Jan & Jan een gratis ontbijt geserveerd, waarbij DJ Roel Staarink voor de muziek zorgt.

Prins Joost 1e en zijn gevolg met de pannen gereed voor het eieren bakken op de Rozen maandag op het Geinplein. Foto Gerald Welling
Prins Joost 1e en zijn gevolg staan met de pannen gereed voor het eieren bakken op de Rozen Maondag op het Geinplein. Foto Gerald Welling

“Daarmee proberen we ook in Didam een soort straat- en cafécarnaval te creëren”, vertelt Bert Wiendels, lid van de Raad van Elf van de Geinsköp. “Het plein wordt zo ingericht dat iedereen warm en droog staat. Van 10 tot 11 uur starten we met een gratis ontbijt, waarbij er buiten wordt gebakken. Na 11 uur kan er nog wel worden ontbeten, maar kost het twee euro. Om 13 uur gaat de zaal open, waar Hike van 14 tot 19 uur op het podium staat.”

Met deze nieuwe maandaginvulling hoopt de vereniging de Didammers, maar ook de carnavalsvierders uit Loil en Nieuw-Dijk in het dorp te houden. “Op maandag huurden we altijd een ‘foute’ Nederlandse artiest in, die bij Plok optrad”, zegt Wiendels. “In het begin sloeg dat best goed aan, maar op een gegeven moment liep het aantal bezoekers terug en gingen velen in Beek, ’s-Heerenberg, Zevenaar of Duitsland carnaval vieren. We willen geen kopie zijn van de feesten daar, maar denken hier ook een mooi feest te kunnen bouwen.”

Dirty Sunday
Het programma op de zondag en dinsdag heeft de Geinsköp in tact gelaten. Op zondag 15 februari opent om 13 uur het Geinplein, waar een carnavals DJ de muziek verzorgt en de presentatoren Kiske & Royke op ludieke wijze de optocht van commentaar voorzien. Na de optocht gaat het feest buiten, in het café en de zaal verder. ’s Avonds om 20.30 uur opent de Geinsköp de deuren van residentie Plok met DJ Maurice en zijn Après Ski Safari. Verder staat de Dirty Sunday in het teken van de Miss Geinsköp verkiezing. Wiendels: “Daar zijn we vorig jaar mee begonnen en dat is goed bevallen.”

De Dolle Dinsdag bij Plok is als vanouds. Vanaf 13.30 uur speelt de formatie Hike in de zaal en in het café klinken de carnavalsbeats van DJames. “Net als op de zondag en maandag is iedereen welkom”, benadrukt Wiendels. “De carnavalsdinsdag is een beetje als een kermis, maar dan verkleed.”

Olde Wievenbal
Nieuw dit jaar is ook het Olde Wievenbal op donderdagavond bij Jan & Jan. Het feest wordt niet georganiseerd door de Geinsköp, maar is een idee van de skigroep van eigenaar Frank Gesthuizen. “In Duitsland en Limburg is het Olde Wievenbal heel populair en daar hebben we het ook een beetje van afgekeken”, zegt Gesthuizen. “Het wordt een spannende avond waarbij de vrouwen en mannen tot 23 uur apart carnaval vieren en daarna bij elkaar komen.”

Er wordt dan ook een ‘wieven lounge’ en ‘mannen café’ ingericht. Voor de dames is er een privé DJ, een cocktail bar en zijn er wieven goodies. De mannen worden getrakteerd op speciaal bieren, bitterballen meiden en kroeg muziek. Vanaf 23 uur maakt DJ Robert Druncks er voor zowel de dames als de heren een mooi feest van.

“Iedereen vanaf 21 jaar is welkom”, zegt Ronald Vierwind. “Als ze maar verkleed komen. Zo kunnen mensen die in de carnavalsvakantie gaan skiën toch nog een avond carnaval vieren. We hopen van het Olde Wievenbal een mooie nieuwe Diemse traditie te maken.”
De avond begint om 21 uur en de entree is gratis. Meer over het Olde Wievenbal staat op www.janenjan.com. Alle informatie over het carnaval van de Geinsköp is te vinden op www.geinskop.nl.