Nieuwe vaandels voor Sint Jansgilde Beek-Loerbeek

BEEK/LOERBEEK – Het Sint Jansgilde Beek-Loerbeek vierde onlangs het traditionele schuttersfeest. De dag begon met een kerkelijke viering. Tijdens deze dienst werden de oude vaandels vervangen door nieuwe en plechtig ingewijd door pastoraal werkster Ria Wiendels.

De nieuwe vaandels van het Sint Jansgilde Beek-Loerbeek. Foto Ben Boers
De nieuwe vaandels van het Sint Jansgilde Beek-Loerbeek. Foto Ben Boers

’s Middags werd er gestreden om het schutterskoningschap 2016. Peter Jansen werd de winnaar van de kop, Harrie Duis veroverde de rechtervleugel, de linkervleugel en staart werden door Jan Kluitman veroverd. Na 223 schoten begon de strijd om de romp. Tot ieders verrassing was het elf schoten later al raak. De laatste resten van de romp werden door Marc Jacobs naar beneden geschoten. Hij koos zijn vrouw Irene als koningin.

Bij de dames duurde de strijd langer. Nadat Iris Duis de kop en linkervleugel, Natasja Rutjes de rechtervleugel en Nel Bosman de staart hadden veroverd, werd tijdens de strijd de romp versplinterd. De laatste restjes van de romp werden tenslotte door Esmee van Grol aan flarden geschoten.

’s Avonds vond de installatie van de nieuwe schutterskoning aan huis plaats. Helaas waren de weergoden dermate ontstemd dat het koningspaar niet met de gebruikelijke vendelhulde kon worden geïnstalleerd. Wel waren de bielemannen aanwezig om de weg vrij te maken voor de koning en zijn gezin. Later op de avond werd door de jeugdvendeliers van de schutterij alsnog een aangepaste vendelhulde gebracht in het St. Jansgildehuis.

Het nieuwe koningspaar Marc en Irene Jacobs wordt thuis geïnstalleerd. Foto Ben Boers
Het nieuwe koningspaar Marc en Irene Jacobs wordt thuis geïnstalleerd. Foto Ben Boers

Bij het St. Jansgilde is het een eeuwenoude traditie dat op het schuttersfeest pasgetrouwde gildeleden een dans mogen maken ‘onder het vaandel’. Bijzonder was dat het dit jaar toevalligerwijs de nieuwe schutterskoning zelf was die deze eer in ontvangst mocht nemen. Samen met zijn vrouw mocht hij als eerste onder de nieuwe vaandels door dansen.

Op maandag werden de festiviteiten voortgezet met het pinksterbier. Vanaf half zes trokken tamboers door Beek en Loerbeek om de gildeleden te wekken en op te roepen om aanwezig te zijn bij dit feest dat stamt uit de oprichtingsjaren van het St. Jansgilde omstreeks 1436.

Op de website van het St. Jansgilde en Facebook zijn de prijswinnaars van de verschillende wedstrijden te vinden.