Nieuwe route voor Henk Lubberding Classic

’s-HEERENBERG – Voor het eerst sinds achttien jaar maakt de Veluwezoom geen onderdeel meer uit van de route van de 19e Henk Lubberding Classic. Geen Posbank, geen Zijpenberg en geen Emmapyramide. Daarvoor in de plaats rijdt de karavaan op zondag 6 september verder de Achterhoek in, richting Zutphen en trekt hij langs de IJssel naar de Rijn bij Lobith waar de oude route weer opgepakt wordt, dus inclusief de Elterberg.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAWie denkt dat de deelnemers aan de oudste cyclo van Nederland een makkie hebben, komt echter bedrogen uit. Niet alleen wordt de maximum snelheid tijdens de eerste tachtig van de in totaal 123 kilometer verhoogd van 30 naar 33 kilometer per uur. Ook de finale wordt een stuk zwaarder, want de koers wordt afgesloten met twee rondjes rondom het Montferland. Dat betekent drie keer de beklimmingen van ’t Peeske en het vals plat in ’s-Heerenberg en twee keer de Paasberg in Zeddam.

Organisator Sjaak Reumer, vorig jaar ‘geridderd’ wegens onder meer zijn activiteiten voor het wielrennen, legt uit wat het hoe en waarom is van de nogal rigoureuze routewijziging. “We denken dat de renners de Posbank nu wel gezien hebben. Niet voor niets liep het deelnemersaantal langzamerhand wat terug. Dat heeft ook te maken met het uit de grond schieten van cyclo’s als onze Classic. Goed voorbeeld doet schijnaar goed volgen. Tegenwoordig heeft bijna elke oudprof zijn eigen classic, al is er geen één bij waar de deelnemers over een compleet door politie en verkeersregelaars vrijgemaakt parcours rijden. Bij ons kunnen wielrenners weer wielrenners zijn.”

Bronkhorst
Na de start om 9.30 uur in ’s-Heerenberg gaat het via Doetinchem naar Velswijk, Wichmond en Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling door te rijden naar Zutphen, maar juist in september liggen diverse wegen eruit en is er geen mogelijkheid om van Zutphen via Dieren naar Doesburg te rijden. Volgend jaar kan dat wel en neemt de 20ste editie die route wel.

Sjaak Reumer: “Dat was jammer, maar het alternatief door de ‘binnenlanden’ van Rha en Olburgen levert een prachtige route naar Doesburg op. Vandaar gaat het naar Zevenaar, waar we het oude parcours weer oppakken.”

De inschrijvingen van de deelnemers stromen langzamerhand binnen en ook de verklaringen van geen bezwaar van de diverse gemeentes vielen de afgelopen twee weken op de deurmat van de organisatie. Ook de provinciale vergunning is binnen, dus het spel kan op de wagen. Inschrijven is nog mogelijk en kan via de website van de Classic, www.h-l-c.nl. Ook op de dag zelf is inschrijven vanaf 7 uur ’s morgens nog mogelijk.