Nieuwe gerecyclede kleding voor keuken en bediening werkcafé

DIDAM – Ruim twee jaar zijn ze nu werkzaam in het werkcafé van de gemeente Montferland. Destijds startte in de ‘kantine’ van het nieuwe gemeentehuis een leerwerkproject voor leerlingen van De Ziep en cliënten van Zozijn. Afgelopen donderdag werd de groep in een ander tenue gestoken en presenteerden de medewerkers en begeleiders trots hun nieuwe werkkleding.

De medewerkers van het werkcafé presenteren hun nieuwe werkkleding. Foto De Ziep
De medewerkers van het werkcafé presenteren hun nieuwe werkkleding. Foto De Ziep

De groep kreeg een zwarte of grijze koksbuis en groene sloof aangemeten. De verschillende kleuren brengen onderscheid aan tussen het keuken- en bedienend personeel. “We zijn er hartstikke blij mee zeggen”, zeggen Roy (26) en Dylan (17), die beiden al vanaf de opening in het ‘café’ werken. “De oude kleding was een beetje doods. En omdat de sloof wit was, kregen we die amper schoon. We willen er ook netjes uitzien en dat doen we nu.”

De werkkleding is vervaardigd van gerecycled materiaal. Bij het maken en ontwerpen van de kleding kreeg producent BAS Bedrijfskleding een aantal restricties mee van de gemeente Montferland. “De productie moest niet alleen milieuvriendelijk maar ook maatschappelijk verantwoord gebeuren”, zegt Frank van Asseldonk. “Al onze leveranciers zijn dan ook lid van de Fair Wear Foundation en de kleding wordt steeds opnieuw gerecycled.”

Stage
Roy en Dylan mogen er nu samen met hun collega’s, een begeleider en ervaren kok hun gasten in het werkcafé van de gemeente in bedienen. Dat zijn er dagelijks tussen de zestig en de negentig. Daarnaast worden er wel eens extra lunches gemaakt, die buiten het ‘café’ worden geserveerd. “Ik ben vooral van de keukendienst”, vertelt Dylan. “Op woensdag en donderdag doe ik de mise-en-place in de keuken en maak ik salades, snacks en soep. Maar ik serveer de maaltijden ook uit. Ik loop hier twee dagen stage en werk ook nog twee dagen in de schoolkeuken van De Ziep.”

Roy werkt zowel in de service als in de keuken. Hij strijkt, poetst de tafels en swiffert de vloer, maar smeert ook de broodjes, vult de salades aan en zit achter de kassa. “Ik ben er nu elke dag”, zegt hij. “Na de vakantie ga ik op vrijdag naar Burgers van Diem.” Daarmee maakt hij een volgende stap in het horecabedrijf. “Tot nu toe liep hij stage. Straks gaat hij naar de dagbesteding”, legt directeur Margot Kleinpenning van De Ziep uit. “Die ontwikkeling heeft hij hier gemaakt. Sommige leerlingen stromen zelfs door naar een reguliere baan in de horeca.”

Logo
De werkkleding is ook voorzien van een nieuw logo. Hierin zijn de namen van de drie samenwerkende partijen opgenomen. “Daarmee willen we de samenwerking tussen de gemeente Montferland, De Ziep en Zozijn nog eens extra bekrachtigen”, zegt gemeentewoordvoerder Jan Wiggers. “Het logo is ontworpen door een medewerker van de gemeente.”