Nieuw riool en groen voor jaren ’50 wijk Nekkum

’s-HEERENBERG – De jaren vijftig wijk Nekkum in ’s-Heerenberg wordt heringericht. In de wijk is met name de riolering aan vervanging toe.

Ook de ruimte rond de Mariabasisschool wordt in de plannen meegenomen.

Ook de ruimte rond de Mariabasisschool wordt in de plannen meegenomen.

Daarbij wil de gemeente echter ook de openbare ruimte aanpakken. Het straatwerk is net als het gemengde riool op en groen is er nauwelijks aanwezig. In samenspraak met de bewoners, Mariabasisschool en een projectontwikkelaar is er daarom een globaal ontwerp gemaakt voor de wijk, dat inmiddels door het college is vastgesteld.

In het ontwerp is de auto, net als in de binnenstad, te gast. In de straten wordt alles op gelijk niveau aangelegd. Het groen gaat het beeld van de wijk domineren en dient ook als snelheidsremmer. Ook de Mariabasisschool is in de plannen meegenomen. Door de ruimte rond de school en in de wijk te combineren, kan deze beter worden ingevuld. Zo moeten er speelvoorzieningen komen, die zowel door de bewoners als de school kunnen worden gebruikt.

Kiss & ride
Om verder de overlast van het halen en brengen van kinderen naar de Mariabasisschool te verminderen, wordt in het ontwerp onder andere de Groenestraat in tweeën geknipt. Hierdoor wordt het voor (groot)ouders lastiger om dit met de auto te doen.

Aan de kant van de Plantsoensingel Zuid wordt bovendien een kiss & ride strook gemaakt. Deze wordt aangelegd op het schoolplein, zodat het niet ten koste gaat van de openbare ruimte. Als de laatste auto het plein afrijdt, wordt het plein afgesloten met een hek en kan het weer volledig worden gebruikt om te spelen.

Uitwerking
Op dit moment ligt er een globaal plan, dat nog verder op onderdelen moet worden uitgewerkt. “Voor we dat doen, willen we er echter eerst nog eens kritisch naar kijken”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Omdat we als gemeente fors moeten bezuinigen, wordt het ontwerp op sommige punten mogelijk wat versoberd. Als het goedkoper kan, laten we dat zeker niet na. Pas daarna wordt het aanbesteed en beginnen we met de uitvoering.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.