Nieuw-Dijk ziet toekomst in de kerk en pastorie

NIEUW-DIJK – Nieuw-Dijk heeft de intentie om de Antoniuskerk en pastorie in het dorp over te nemen van de Gabriëlparochie. De Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk (VLN) kreeg woensdag tijdens een informatieavond over de toekomst van de kerk en pastorie toestemming van haar dorpsgenoten om te onderzoeken of een overname van de gebouwen haalbaar is.

Hiertoe tekent ze uiterlijk 15 november een intentieverklaring met het bestuur van de Gabriëlparochie. Pas in mei volgend jaar wordt echter duidelijk of de aankoop van de kerk, pastorie en daarbij behorende gronden definitief doorgaat. “Tot die tijd onderzoeken we of een overname financieel mogelijk is en of we de gebouwen kunnen exploiteren”, zei VLN-voorzitter Jeroen Rosendahl gisteravond voor een volle zaal bij Steak’m.

Kosten
De Gabriëlparochie wil de kerk, pastorie en grond voor een bedrag van 262.000 euro (kosten koper) overdoen aan het dorp. De begraafplaats wordt (voorlopig) buiten beschouwing gelaten. Daarbij wil de parochie dat er de komende vijftien jaar een ruimte van 15 tot 20 vierkante meter voor haar beschikbaar blijft voor administratieve en pastorale taken. Van de totale koopsom kan tweederde worden gefinancierd bij de Gabriëlparochie.  

Rosendahl: “Maar voordat we een handtekening zetten, moet er voldoende draagvlak zijn onder de Nieuw-Dijkse bevolking. We doen het met beleid en alleen met volledige toestemming van het dorp. Als blijkt dat het niet betaalbaar en exploitabel is, dan zien we van de koop af. We willen de kerk heel graag overnemen, ook vanuit historisch besef. Om ons heen wordt al zoveel afgebroken en wat is een kerkdorp nu zonder kerk. Maar het mag niet ten koste gaan van de toekomst van Nieuw-Dijk.”

Reacties
Daarmee stemden de ruim honderd aanwezigen woensdagavond unaniem in. Toch zit niet iedereen op een overname van het gemeentelijk monument te wachten, zo bleek uit de reacties. Vooral Remco Derksen was kritisch. Hij was één van de weinige jongeren uit het dorp, die op de presentatie afkwamen.

“Ik heb er geen goed gevoel bij”, zei hij. “Waarom willen we zoveel energie stoppen in een onrendabel gebouw? Mijn voorstel is om de kerk over te nemen en te slopen en de pastorie te behouden en hier omheen huurwoningen te bouwen voor jongeren. Verkoop dan meteen de gronden van de schutterij en de Meikever en ga met voetbalvereniging Sprinkhanen om tafel om daar een dorpsvoorziening te bouwen. Zo zie ik de toekomst van Nieuw-Dijk.”

Frank van Es was één van de andere jongeren die aanwezig was. In tegenstelling tot zijn generatiegenoot ziet hij de kerk liever niet uit het dorp verdwijnen, maar volgens hem kleven er wel veel risico’s aan een overname. “Ik vind het aanzicht van de kerk heel mooi, maar ik vind ook dat we een hele grote broek aantrekken als we hem kopen. Waar halen we dat geld vandaan?”

Regie
Als het aan Jos Polman ligt, is er voor Nieuw-Dijk echter maar één optie. “Als we als dorp graag zelf de regie willen houden, moeten we de kerk overnemen. En volgens mij kan dat ook als we met zijn allen de handen ineen slaan. De kerk is al honderd jaar het middelpunt van het dorp en van mij mag dat de komende honderd jaar nog zo zijn. Al moet het uiteraard wel haalbaar zijn.”

Ook Henk Egging kan zich geen Nieuw-Dijk voorstellen zonder kerk. “Ik zou het heel erg jammer vinden als één van de weinige cultuurhistorische gebouwen, die we nog hebben, verdwijnt. Voor mij is dat niet aan de orde. Maar mocht het toch gebeuren, dan vrees ik dat de jongeren van nu over dertig jaar zelf zeggen ‘jammer dat zo’n mooi gebouw toen is gesloopt’.”

Als Nieuw-Dijk In het voorjaar van 2019 besluit de kerk niet over te nemen, dan doet de Gabriëlparochie de gebouwen in de verkoop. Lukt het niet om de kerk te verkopen, dan wordt het gebouw afgebroken en wordt de pastorie verkocht aan derden.