‘Nieuw’ Didam op Stelten ‘smikt naor meer’

DIDAM – Natuurlijk werkte het weer volop mee. Dat lokte zaterdag en zondag vele duizenden bezoekers naar Didam op Stelten. Maar ook het vernieuwde programma bleek een succes. Zaterdagavond maakte het theaterspektakel van Dynamic Dreams tegen de muren van de Diemse toren al veel indruk op het publiek. De streekproductenmarkt op zondag was echter ook een gouden greep van de organisatie.

Janneke van Aalst biedt de bezoekers aan Didam op Stelten namens De Buffel-Shop buffelhapjes aan.
Janneke van Aalst biedt de bezoekers aan Didam op Stelten namens De Buffel-Shop buffelhapjes aan.

“De show met dansende acrobaten tegen de kerktoren was zo fantastisch mooi”, zei een opgetogen Annie Scholten. “Dat zulke jonge mensen dat allemaal durven aan een touw zo ver boven de grond.” Het kerkplein stroomde zaterdagavond dan ook helemaal vol voor het sprookje van ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’. Scholten: “Dat ze zoiets in Didam kunnen organiseren. Waarschijnlijk maken we dit nooit meer mee.”

Streekproducten
Op zondag werd het centrum van Didam vooral gevuld door lokale ondernemers, verenigingen, kunstenaars en streekproducenten, die zich in ruim negentig kramen presenteerden. De vele kraampjes met streekproducten zorgden vooral in de Raadhuisstraat voor opstoppingen. Hier werd geproefd van de Diemse Happa’s, live gekookt door de hobbykoks René Geurts en Peter de Leeuw, de Kwazzelskruut van Hendriks in Loil en de hamburgers en mozzarella van De Buffel-Shop uit Zevenaar.

Didam op Stelten vanaf de Diemse toren. Foto Jelle Buiting
Didam op Stelten vanaf de Diemse toren. Foto Jelle Buiting

“Hmmm, heerlijk. Dat smik naor meer”, riep een bezoeker, nadat hij een hap van de waterbuffelburger had genomen. “Het vlees is wat malser en sterker van smaak dan gewoon rundvlees”, legde Anita Arns uit. De familie Arns begon elf jaar geleden met haar waterbuffelboerderij aan de Kortslag in Zevenaar. “Steeds meer mensen eten onze producten. Het is dan ook gezonder, bevat meer ijzer en minder calorieën”

Kunstmarkt
In Meulenvelden was voor het eerst een kunstmarkt met lokale en regionale kunstenaars. Hier lieten onder andere beeldend kunstenaar Ineke van Gemen, de kunstschilders Thony Berendsen en Irma Giesen, de houtknutselfabriek en een graffitikunstenaar hun werk zien. Caroline van den Bogaert stond er met haar sieraden.

“De stenen die ik gebruik zijn allemaal in de regio gevonden”, vertelde ze. “Vooral langs de Rijn bij de Bijland. Daar haal ik onder andere de Jasper en Agaat stenen vandaan. Maar ik ga ook regelmatig op zoek in mijn woonplaats Beek in het Bergherbos.”

DoS Jelle 3 (640x427)
De oldtimers waren ook weer aanwezig tijdens Didam op Stelten. Foto Jelle Buiting

Verder kende Didam op Stelten ook zijn vaste onderdelen als het steltlopen, de oldtimertoertocht, die overigens wel in een nieuw jasje was gestoken, en de optredens van lokale bands en muzikanten verspreid door het centrum van Didam. Mede door het mooie weer bleef het publiek bij de verschillende podia nog lange tijd hangen en zorgde daarmee voor een passende, gezellige afsluiting van het evenement.