Nieuw bestuur voor jarige Stichting Sint Martinusmolen

DIDAM – Sinds de oprichting van de Stichting Sint Martinusmolen vormden ze al het dagelijks bestuur. Zaterdag namen Jan Faber, Harry van der Locht en Pieter van Woerkom officieus afscheid en gaven ze het stokje over aan Harry Peters, Geert Wanders en Jan Meurkes. Ook werden het 10-jarig jubileum en de afronding van de restauratie van de molen gevierd.

“De stichting is officieel al in 2004 opgericht”, vertelt Frans Reesing, het enige bestuurslid dat nog blijft zitten. Op verzoek van toenmalig burgemeester Paul Peters kocht woningcorporatie Laris (nu Plavei) de molen aan. “Laris heeft er ook voor gezorgd dat de molen werd opgeknapt en gerestaureerd”, zegt Reesing. “Het beheer gaf ze vervolgens uit handen aan de stichting. Die is opgericht om te zorgen dat het een levend monument werd.”

De grootscheepse restauratie van de in 1855 gebouwde Sint Martinusmolen nam zo’n drie jaar in beslag. In november 2007 werd de molen officieel heropend. “Er moest wat met de molen gebeuren, het was een puinhoop”, weet Reesing nog. Zo werd de molen aan de buitenkant helemaal opnieuw gevoegd en geschilderd. Binnen werden onder andere de balken vervangen. Ook kreeg de molen nieuwe wieken en ging de hele kap eraf om een deel van het hout te vernieuwen.

Molenaars
Reesing: “Toen de molen helemaal klaar was, hadden we ook molenaars nodig. Geert Ruyling was al molenaar bij Strijbosch en Rinus van Dijk en Henk Stevens gingen in opleiding. Zij zorgen voor de instandhouding van de molen door elke zaterdag te draaien. Verder doen we elk jaar mee aan de molendagen.” Reesing is nu ook zelf in opleiding voor molenaar. “Op dagen dat er activiteiten zijn, hebben we bovendien een groep van dertien vrijwilligers, die ons assisteren.”

Om wat extra geld voor het onderhoud van de molen te genereren, wordt de ruimte in de molen ook beschikbaar gesteld voor kleine feestjes in combinatie met een bezichtiging van de molen. Daarnaast is er een winkel met diverse producten van Tuinderij Gesthuizen. “We zijn geen productiemolen”, zegt Peters, sinds zaterdag officieus voorzitter van de stichting. “Er is destijds voor gekozen om publiek in de molen toe te laten, dat mag niet in combinatie met productie.”

Zeilen
De stichting haalt haar inkomsten verder uit giften van sponsors, bezoekers en vrienden van de molen. “We hebben nu zo’n 300 vrienden”, vertelt Peters. “Van hun bijdragen willen we binnenkort zeilen op de wieken laten maken. Door de vele gebouwen en hoge bomen in de omgeving krijgen we steeds meer last van windvang en dus minder wind. Met de zeilen hopen we dat te ondervangen en nog vaker te kunnen draaien.”