Monumentenprijs voor ‘perfect gerestaureerde’ pastorie

ZEDDAM – De versieringen in de gevels, de vele glas-in-lood ramen en de trapmotieven in het houtwerk. Ze zijn kenmerkend voor de Amsterdamse school, waar architect Bernard Ovink uit Doetinchem het vak leerde. Ovink tekende in 1931 het ontwerp voor de pastorie van de Protestantse Gemeente in Zeddam.

Jan Ovink, zoon van de architect, overhandigt Ben Bisseling de originele tekeningen van de pastorie van de Protestantse Gemeente.

Jan Ovink, zoon van de architect, met de originele tekeningen van de pastorie van de Protestantse Gemeente. Op de achtergrond Ben Bisseling.

In 2014 verkeert het pand nog grotendeels in originele staat, waarvoor het zondag dan ook terecht de monumentenprijs van de gemeente Montferland kreeg. Jan Ovink, zoon van Bernard, kwam er speciaal voor naar Zeddam om de Protestantse Gemeente er mee te feliciteren. Nadat hij de aanwezigen iets over het leven van zijn vader had verteld, verraste hij dominee Frans Gijzel met een cadeau. “Ik heb de originele tekening van het pand voor u meegenomen.”

Monumentencommissie
Vervolgens was het woord aan Ben Bisseling, voorzitter van de Monumentencommissie. Hij verklaarde onder andere waarom de keuze van de commissie dit jaar op de pastorie was gevallen.

“In de Tweede Wereldoorlog bleef ook dit pand niet onbeschadigd, maar het is perfect gerestaureerd en van de schade is nagenoeg niets meer te zien”, zei hij voorafgaand aan de uitreiking van de prijs in het aangrenzende Imminkhuis. “Zelfs de losliggende tegels voor de ingang werden onlangs met oog voor het verleden hersteld. Om de tegels weer vast te leggen, vermengde koster Fred Heuvel grint met cement.”

De pastorie werd door de Monumentencommissie Montferland als winnaar gekozen uit zes genomineerde monumenten. Zowel de Heemkundekring Bergh (HKB) als de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) droeg drie monumenten aan. “Niet alleen de buitenkant van de pastorie is goed gerestaureerd, ook het interieur is vrij gaaf bewaard gebleven”, vond Bisseling. “Alleen over de originele oranje tegels zijn witte geplakt. Maar dat was voor de commissie geen reden om de prijs niet aan de Protestantse Gemeente ’s-Heerenberg-Zeddam toe te kennen.”

HKB en OVD
Ruth Mijnen, vervangend voorzitter van de HKB, was eveneens lovend over de staat van de pastorie aan de Ettemastraat in Zeddam. Ze feliciteerde de Protestantse Gemeente dan ook van harte met de prijs. “De pastorie staat echter ook op een prachtige plek in onze gemeente. Het lijkt net of hier de tijd even heeft stilgestaan. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Burgemeester Ina Leppink overhandigt de Monumentenprijs aan dominee Frans Gijzel.

Burgemeester Ina Leppink overhandigt de Monumentenprijs aan dominee Frans Gijzel.

Felicitaties waren er tevens van voorzitter Theo te Wil van de OVD. Hij roemde, net als Mijnen, echter ook John Thoben, die dit jaar de Henk Swaagstra Erepalm kreeg toegewezen. Deze prijs is een opsteker voor organisaties of personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuurhistorie van de gemeente Montferland.

“Het is mooi en dik verdiend dat John als initiatiefnemer van de monumentenprijs dit jaar de erepalm krijgt voor zijn vele verdiensten voor het cultureel erfgoed in onze gemeente. Naast erelid van de Heemkundekring Bergh staat John deze erepalm goed.”

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.