Ambitieus Montferland gaat voor groot hotel en bioscoop

DIDAM/’s-HEERENBERG – De gemeente Montferland zet de komende jaren in op een grootschalige hotelaccommodatie en bioscoop. Daarnaast wil ze blijven investeren in de logistiek en het toerisme en de daarbij behorende infrastructuur. Deze ambities staan beschreven in de concept economische beleidsnota tot 2030.

“We mogen als gemeente best wat ambitieuzer zijn en wat groter denken. Met alle risico’s van dien”, vindt wethouder Rob Visser. “Montferland is van oudsher een hotelgemeente. Je ziet nu echter dat een aantal kleine hotels verdwijnt of een andere invulling krijgt. Een grootschalige hotelaccommodatie kan ook de kleinere hoteliers weer een impuls geven.”

De moderne toerist verwacht volgens Visser maatwerk, maar wijkt ook uit naar grote hotelketens als een Van der Valk in Duiven. “Als we in Montferland niet in beweging komen, dan doen ze het in Emmerich of elders in de omgeving wel.” Visser heeft ook al een locatie op het oog. “Op de Immenhorst in ’s-Heerenberg ligt een hotelbestemming. Daar mag tot dertig meter hoogte worden gebouwd. Dat bestemmingsplan ligt er al tien jaar.”

Bioscoop
Maar de wethouder ziet nog meer kansen voor zijn gemeente en de regio. Zo constateert hij dat in de Liemers en Achterhoek een grootschalige bioscoop uitblijft. Terwijl in de regio Arnhem en Nijmegen de ene na de andere megabioscoop wordt gebouwd. “We hebben in onze conceptnota aangegeven dat we graag een bioscoop willen als een stukje vrijetijdsbeleving.”

Visser benadrukt echter dat de economische beleidsnota nog geen dichtgetimmerd stuk is. “Het is echt een concept. We laten de verschillende ondernemersverenigingen, industriële kringen en samenwerkingsverbanden, die werkzaam zijn binnen de gemeente, er ook nog naar kijken en vragen ze of dit is wat we allemaal willen. De stem van de ondernemer is heel belangrijk. Zo houden we onder andere nog een inspraakavond.”

Groei
De beleidsnota beschrijft verder waar Montferland op dit moment staat en onderscheid van andere gemeenten. “We leven in een andere wereld dan in 2005”, weet Visser. “De digitalisering heeft bijvoorbeeld veel invloed op de middenstand en logistiek. Daarbij vergrijst en ontgroent de omgeving. Desondanks is de bevolking in Montferland licht gegroeid, mede omdat we altijd hebben vastgehouden aan woningbouw.”

De gemeente constateert ook dat mensen meer recreëren en ziet daar in de toekomst kansen liggen. Ze blijft daarom investeren in toerisme. Net als in de logistiek. “We zien dat onze gemeente een grote aantrekkingskracht heeft op logistieke bedrijven. Dat heeft vooral te maken met onze ligging, tussen de snelwegen, de Rijn en Duitsland. Er is dan ook veel vraag om het bedrijventerrein in ’s-Heerenberg verder uit te breiden. Dat willen we graag realiseren met de tweede fase van DocksNLD.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.