‘Montferland weer op kaart zetten als cyclocrossregio’

BEEK – Ooit was Montferland het middelpunt van het internationale veldrijden. Jarenlang werd in Zeddam de ‘Grote Prijs Montferland’ verreden. In 2008 hield de cross echter op te bestaan. Met een unieke zomercross en cyclocrosswedstrijd in Beek hoopt RTV De Zwaluwen Montferland weer op de kaart te zetten als off-road fietsregio.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt er op zaterdag 21 november een cyclocrosswedstrijd in het zandgat in Beek gehouden.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt er op zaterdag 21 november een cyclocrosswedstrijd in het zandgat in Beek gehouden.

Tijdens het Wielerfestival Montferland werd eind mei in ’s-Heerenberg de derde zomercross verreden. Op zaterdag 21 november organiseert De Zwaluwen in en rond het zandgat in Beek voor de tweede keer een ‘winterse’ GOW-wedstrijd voor veldrijders.

“Gerrit Scheffer, oud-Zwaluwrenner en lid van verdienste, was in 1993 één van de initiatiefnemers van de ‘Grote Prijs Montferland”, zegt Rick Engelen. “In 2006 haalden zij zelfs het WK Veldrijden naar Zeddam. Onze wedstrijd hoeft niet ze groot te worden, maar dat evenement is wel ons voorbeeld. We willen graag op nationaal niveau wedstrijden organiseren en volgend jaar het districtskampioenschap van Oost-Nederland naar Beek halen.”

Wielerfestival
Rick Engelen komt zelf uit Beek en is wedstrijdrenner bij RTV De Zwaluwen. Namens de wielervereniging is hij samen met Joost de Jong en Gerrit Luijmes sinds 2013 betrokken bij het Wielerfestival Montferland. In samenwerking met het wielerfestival wordt ook de GOW-wedstrijd gehouden.

“Vorig jaar hebben we voor het eerst een wedstrijd in het zandgat in Beek gehouden”, vertelt Engelen. “Een fantastische locatie, maar ook loodzwaar. Het parcours ligt in en om de zandafgraving, waarbij de deelnemers een paar keer de bult af en op moeten. Verder komen ze in het bos diverse obstakels tegen, waar ze met de fiets overheen moeten.”

Deelname
Aan de wedstrijd mag iedereen met een basislicentie meedoen. Inschrijven kan op locatie. Deelnemers kunnen hun rugnummers vanaf 8 uur afhalen bij Uitspanning ’t Peeske. Vanaf 9.30 uur gaan vervolgens eerst de jeugdgroepen van start. Daarna is het de beurt aan de Masters, Nieuwelingen, Dames, Amateurs, Elite, Beloften en Junioren. De wedstrijd eindigt om ongeveer 13.30 uur.

Engelen: “Het mooie van het zandgat is, dat niemand last van ons heeft. De openbare weg hoeft niet te worden afgesloten en er is voldoende parkeergelegenheid bij ’t Peeske. De familie Rosendaal zorgt bovendien kosteloos voor de koffie en lunchpakketten voor de vrijwilligers en na afloop krijgen zij een hapje eten en een biertje bij ’t Heuveltje. Verder hebben we een goede samenwerking met Natuurmonumenten, de hondenclub en Caritas, de eigenaren van het gebied, waarop het parcours ligt.”

Deelname voor renners die zijn aangesloten bij de Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen (GOW) is gratis. Zij betalen jaarlijks tien euro en kunnen vervolgens aan alle wedstrijden, die onder de vlag van de GOW worden gehouden, meedoen. “Uiteraard is het evenement ook voor het publiek gratis te bezoeken”, zegt Engelen. “De locatie is prachtig en spektakel verzekerd. Bij ’t Peeske staat bovendien grote tent, waar ze koffie en een broodje kunnen krijgen. De Eltener Fahrradprofi plaatst hier ook nog een promotietent met een groot fietsenmerk.” Het evenement worden verder mede mogelijk gemaakt door Altop Groep en Gerrit Scheffer.