Montferland stapt mogelijk al in 2016 uit Wedeo

MONTFERLAND – Montferland wil per 1 januari 2016 uit Wedeo stappen. De uittreding heeft voorlopig geen gevolgen voor de ruim tweehonderd inwoners, die nu bij het sociale werkbedrijf werken. Zij behouden in elk geval tot 2017 hun baan bij Wedeo. “Voor deze mensen blijft alles bij het oude”, garandeert wethouder Ingrid Wolsing.

gemeentehuisHet uittreedverzoek is een gevolg van de fusie die de sociale diensten van de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek voor de uitvoering van de Participatiewet met de Wedeo aangaan. Montferland besloot al in een vroeg stadium niet deel te nemen aan de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling (GR) Wedeo. “Wij zien er geen meerwaarde in”, zegt Wolsing. “Voor ons biedt de nieuwe organisatie geen oplossing voor de financiële uitdaging waar we de komende jaren voor staan.”

Omdat de fusiepartners per 1 januari 2016 met de nieuwe GR Wedeo van start willen gaan, is aan Montferland het verzoek gedaan om de uittreding nu al in gang te zetten. Daarmee staat ze het fusieproces niet in de weg. “Als het algemeen bestuur van Wedeo en de drie gemeenteraden snel besluiten tot uittreding van Montferland en er geen problemen komen in de aanbesteding, dan stappen we op 1 januari 2016 uit Wedeo”, vertelt Wolsing. “Anders blijven we nog een jaar aangehaakt.”

Vervolgens ziet Montferland 2016 als een overgangsjaar om voor de doelgroep een goede nieuwe plek te vinden om te werken. “Het kan zijn dat we ook na 2016 blijven inkopen bij Wedeo”, zegt Wolsing. “Maar mogelijk nemen we de mensen wel zelf in dienst. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden. Begin volgend jaar willen we de raad een goed voorstel voorleggen. Maar hoe we ook verder gaan, de mensen die nu bij Wedeo werken, houden hun werkovereenkomst en blijven gedetacheerd.”