Montferland heeft een nieuw college

’s-HEERENBERG – Montferland heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Gisteravond stemde de gemeenteraad in met de benoeming van de vijf door de coalitie voorgedragen wethouders. Dat is er één meer dan in het vorige college.

Het nieuwe college met v.l.n.r. Wim Sinderdinck (LBM), Walter Gerritsen (CDA), Oscar van Leeuwen (CDA), Martin Som (VVD), Ruth Mijnen (D66) en burgemeester Peter de Baat.

Walter Gerritsen (CDA) is de enige wethouder die terugkeert in het nieuwe college. Van de 25 raadsleden gaven gisteravond 22 hun goedkeuring aan zijn herbenoeming. Gerritsen gaat zijn functie, net als in de afgelopen vier jaar, ‘parttime’ vervullen. Hij gaat voor 80 procent aan de slag.

Gerritsen wordt in het college vergezeld door partijgenoot Oscar van Leeuwen, die het wethouderschap fulltime gaat doen. Hij vond hiervoor 21 van de 25 raadsleden aan zijn zijde.

De andere fulltime wethouder wordt Wim Sinderdinck van LBM. Opvallend aan zijn benoeming was dat drie raadsleden uit de coalitie van CDA, LBM, VVD en D66 niet op hem stemden. Waar de coalitie negentien raadsleden telt, ging ‘slechts’ zestien keer de voorkeur uit naar Sinderdinck. Wel werd vijf keer de naam van scheidend wethouder Ingrid Wolsing genoemd. Welke raadsleden geen voorkeur hebben voor Sinderdinck, is niet bekend. De stemming verliep namelijk schriftelijk en anoniem.

Naast Gerritsen, Van Leeuwen en Sinderdinck nemen ook Martin Som (VVD) en Ruth Mijnen (D66) zitting in het nieuwe college. Beiden doen dat voor 80 procent. Hun voordracht werd door respectievelijk 23 en 22 raadsleden goedgekeurd. Hoe de portefeuilles worden verdeeld, is nog niet bekend.

Afscheid
Voorafgaand aan de benoeming van het nieuwe college werd er in de raadsvergadering afscheid genomen van twee wethouders. Rob Visser (VVD) nam na zestien jaar wethouderschap zelf afscheid. Voor Ingrid Wolsing had het afscheid van het college een bittere bijsmaak. Zij wilde na acht jaar wethouder te zijn geweest nog graag vier jaar door, maar zag haar partij PvdA buiten de coalitie vallen.

Raadsleden
Met de totstandkoming van het nieuwe college kwamen er ook weer vijf raadszetels vrij. Deze werden voor het CDA ingenomen door Chiel Polman en Wilfried Linssen, voor LBM door John van Schriek, de VVD schoof Jaco Gerritsen naar voren en D66 Mark Heebing.