‘Mientje is Mientje, daor he-j met de peu-t van af te blie-ve’

’s-HEERENBERG – Bernard Engelbarts zei het eind jaren zeventig al bij het uitkomen van het nummer: ‘Dit liedje gaat nooit kapot’. En hij kreeg gelijk. ‘Mientje’ bleek een blijvertje. In ’s-Heerenberg klinkt het nog altijd op feesten en partijen, en tijdens het Waskupen-carnaval wordt het steevast gespeeld in elke kroeg. Maar onlangs is ‘Mientje’ ook gecoverd.

Bernard Engelbarts en de Hofkapel in Munstergeleen, waar ‘Mientje’ werd opgenomen. Foto familie Engelbarts

Dit tot ergernis van de nazaten van Bernard. Zo lieten Mientje, Kees en Bart Engelbarts onlangs middels een ingezonden brief in diverse media al weten niet blij te zijn met de nieuwe versie van ‘Mientje’, die Michel Wolsink uit Braamt en Tony Magendans uit Doetinchem in november uitbrachten. Ze verzochten de zangers zelfs vriendelijk, maar toch dwingend te stoppen met de in hun ogen ‘schandalige’ cover van ‘Mientje’. Die gaven hier echter geen gehoor aan.

Mientje Engelbarts
Wij bezochten Mientje Engelbarts om te horen wat de hoofdpersoon in het liedje zelf van de nieuwe versie van ‘Mientje’ vindt. “Ze hebben er een Tiroler polonaise van gemaakt”, treurt de weduwe van de in 1994 overleden Bernard. “Het is een luisterliedje, geen polonaise. Dan snap je het liedje niet. Het moet quasi leuk zijn, maar dat is het niet. Ze willen hiermee ‘Mientje’ nieuw leven inblazen. Waarom? ‘Mientje’ is springlevend. Het liedje doet het nog altijd hèvig, daarom hebben ze juist ‘Mientje’ uitgekozen om te coveren.”

Volgens Mientje is het liedje, ondanks dat het al meer dan veertig jaar oud is, nog steeds heel actueel in ’s-Heerenberg en omstreken. “Tijdens het carnaval wordt ‘Mientje’ in alle cafés in de stad gespeeld”, weet ze. “Zelfs het carillon in het oude stadhuis speelt het.” Bernard zong het nummer voor het eerst in 1975 tijdens de pronkzittingen van januari en november in ‘s-Heerenberg. Drie jaar later werd het ook op single uitgebracht. “Samen met de Hofkapel. Het is in de Karelhoeve in het Limburgse Munstergeleen opgenomen.”

Bernard Engelbarts met zoon Kees op accordeon. Foto familie Engelbarts

‘Mientje’ op cd
De originele opnamen van ‘Mientje’ verschenen jaren later ook op cd. Op de cd ‘Misschien leave we nog ’n uurke’ staan verder nog veertien nummers gezongen door Bernard en zijn zonen Bart en Kees Engelbarts, zoals ‘De Plantage’, ‘Mien bed’, ‘Carnaval oh carnaval’ en ‘’s-Heerenbarg blif ’s-Heerenbarg’.

“Kees en Bart kregen de liefde voor muziek bijgebracht door hun vader”, zegt Mientje. “Kees begeleidde Bernard al op zijn dertiende, tijdens het carnaval, voor het eerst op de piano.” Tegenwoordig speelt Kees Engelbarts zelf regelmatig op de pronkzittingen van d’Olde Waskupen. Daar zong hij drie jaar geleden ook ‘Dag Mientje’, toen hij samen met zijn destijds 14-jarige zoon Daan optrad, die hem op gitaar begeleidde.

Voorloper
“’Dag Mientje’ was de voorloper van ‘Mientje’. Dat liedje schreef Bernard toen we nog geen verkering hadden.” Of zoals Kees het tijdens de pronkzitting zei: ‘De eerste versie van ‘Mientje’ was ‘Dag Mientje’, toen vader verliefd was op moeder, maar ze nog niet geschaakt had…’. “Alle liedjes gingen over mij of schreef Bernard voor mij”, vertelt Mientje. “Ik was waarschijnlijk zijn inspiratiebron.”

Een derde versie van ‘Mientje’ had er volgens de nazaten van de zanger echter nooit mogen komen. ‘Sommige dinge zun goe-d zoas ze zun’, schreven de drie dan ook in hun brief aan de zangers Michel Wolsink en Tony Magendans, ‘en daor he-j met de peu-t van af te blie-ve’.

Zie hieronder de ‘gewraakte’ versie van Mientje uitgebracht door Michel Wolsink en Tony Magendans.