‘Mechteld’ luidt noodklok: ‘Extra vrijwilligers hard nodig’

’s-HEERENBERG – De voorbereidingen voor het Mechteld ten Ham weekend zijn inmiddels in volle gang. Tientallen vrijwilligers bouwen al maanden aan het Fluisterwoud, geven invulling aan de middeleeuwse zondag of repeteren voor het openluchtspel. Toch komt de organisatie van het evenement nog altijd mensen tekort.

V.l.n.r. Dien de Goede, Annie en Willem Derksen bouwen voor het tweede jaar mee aan het Fluisterwoud. “We zijn niet meer zo mobiel en doen dus alle klusjes die aan tafel kunnen.”
V.l.n.r. Dien de Goede, Annie en Willem Derksen bouwen voor het tweede jaar mee aan het Fluisterwoud. “We zijn niet meer zo mobiel en doen dus alle klusjes die aan tafel kunnen.”

Vooral de werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie van de activiteiten op zondag is de laatste jaren flink uitgedund. Maar ook voor de Gouden Handen Markt zijn er extra vrijwilligers nodig. Silvia Schepper is bij beide activiteiten nauw betrokken en luidt de noodklok.

“De situatie is nijpend”, zegt ze. “De organisatie van de middeleeuwse zondag ligt op dit moment bij mij en Hans Sent, smid in het Openluchtmuseum in Arnhem. De Gouden Handen Markt wordt nu alleen door Willy Spekking ingevuld. Ik help hem daar wel bij door bijzondere acts, die ik tegenkom bij het zoeken naar activiteiten voor de zondag, ook in te boeken voor de zaterdag. Maar voor beide evenementen hebben we, zeker in de voorbereiding, extra mensen nodig.”

Schepper is inmiddels vijf jaar bij ‘Mechteld ten Ham’ betrokken. Arjen Houdijk is bijna net zo lang voorzitter van de stichting. Ook hij ziet mensen vertrekken en er te weinig voor terug komen. “Het dagelijks bestuur bestaat nu uit drie mensen, waarvan de secretaris aan haar laatste jaar bezig is in verband met een verhuizing. Zo zie je meer mensen afhaken, die het te druk hebben met andere werkzaamheden”, vertelt hij. “Wij hebben er graag iemand bij die het secretariële werk op zich neemt.”

Fluisterwoud
De groep die op dit moment bouwt aan het Fluisterwoud is best groot. De meeste vrijwilligers hebben straks ook een rol in het sprookjesbos. Zoals Annie (78) en Willem Derksen (81) en hun buurvrouw Dien de Goede (80). De drie raakten anderhalf jaar geleden betrokken bij het Fluisterwoud door Clemens Derksen, zoon van Annie en Willem. Ze doen allerlei klusjes en speelden vorig jaar als limonadeheks mee in het bos.

“Omdat we niet meer zo mobiel zijn, doen we eigenlijk alles wat aan tafel kan”, zegt Annie. “Zo stickeren we op dit moment de hartjes voor in de wensboom. Willem mag de spijkers in de boom slaan, waar de kinderen hun wensen aan kunnen hangen. Verder hebben we al spinnenwebben gemaakt en ballen gedraaid. Ik heb al meer dan driehonderd kartonnen bordjes gesneden, waar de kinderen op kunnen schilderen”, laat Willem weten.

Ze doen het met veel plezier en roepen ook andere ouderen op mee te werken aan het evenement. “Ik kan het iedereen aanraden”, zegt Dien. “Een mens moet zo lang mogelijk bezig blijven. Ander zit je ook maar thuis. Het is hier hartstikke gezellig. We zijn er dan ook bijna elke dinsdagavond.”

Want ondanks de grote groep vrijwilligers kan ook het Fluisterwoud er nog mensen bij gebruiken. “Twee jaar geleden is er door de regen veel verloren gegaan en moet er nog steeds veel worden hersteld”, vertelt Margret Houdijk. “Daarbij willen we steeds weer vernieuwen. Maar ook tijdens het evenement hebben we extra vrijwilligers nodig. Het Fluisterwoud gaat altijd door, maar als we niet voldoende mensen hebben, moeten we het met minder activiteiten doen.”