Marktvereniging Didam geeft eigen kerstmarkt vervolg

DIDAM – Vorig jaar leek er nog een einde te komen aan de kerstmarkt in de markthal in Didam. Totdat de marktvereniging zelf het initiatief nam en daarbij onder andere de samenwerking zocht met Meulenvelden. Dit jaar krijgt de kerstmarkt een vervolg en vindt er in en om de markthal opnieuw een ‘sprankelend kerstfestijn’ plaats.

Vorig jaar organiseerde de marktvereniging voor het eerst zelf een kerstmarkt in de markthal in Didam. “De opzet is dit jaar hetzelfde, de markt is alleen wat verder uitgebreid.”
Vorig jaar organiseerde de marktvereniging voor het eerst zelf een kerstmarkt in de markthal in Didam. “De opzet is dit jaar hetzelfde, de markt is alleen wat verder uitgebreid.”

“De opzet is hetzelfde als vorig jaar”, zegt Frenk Polman namens het bestuur van de marktvereniging. “Maar omdat het dit keer wat minder kort dag was en we inmiddels een jaar ervaring hebben, is de kerstmarkt verder uitgebreid. Zondag 11 december staan er in de markthal en Meulenvelden zo’n honderd kramen. Daarnaast houden Kiwanis Montferland en Scouting Didam diverse activiteiten op het marktplein.”

Zo plaatsen de vrijwilligers van Kiwanis een grote wensboom, waarin iedereen zijn of haar kerstgedachte kan hangen. Verder leest de Kerstman het kerstverhaal voor en worden er superieure wijnen verkocht voor het goede doel. “Daarnaast zorgt de scouting in samenwerking met de kinderboerderij in Didam voor een levende kerststal”, weet Polman. “De scouts maken tevens erwtensoep, bakken broodjes met de kinderen en zingen liedjes op het binnenterrein.”

Hier staat ook een draaimolen en een tent van tien meter, waarin kinderen onder andere met een roofvogel op de foto kunnen. Polman: “Gerard Loeters verkoopt op het binnenterrein kerstbomen. Vanaf 7 december tot Driekoningen plaatsen we ook een grote kerstboom voor de markthal.”

Meulenvelden
In Meulenvelden treden Different Generations en het Meulenveldenkoor afwisselend op. Er staan bovendien tientallen stands met curiosa, handwerkartikelen, streekproducten, sieraden en cadeauartikelen. “Burgers van Diem doet ook mee en door verpleeghuis de Liemerije worden er spellen georganiseerd”, vertelt Elly Winters, medewerkster van het Servicepunt Meulenvelden.

De markthal wordt tijdens de kerstmarkt helemaal aangekleed in kerstsfeer, waarbij er zelfs sneeuw valt. Er klinkt live muziek en er treedt een koor op. “Het wordt een soort luxe braderie, gebaseerd op kerst”, zegt evenementenorganisator Theo Drost. “Daarnaast verkopen we onder andere kleding, sieraden en cadeauartikelen.”

De kerstmarkt vindt zondag plaats van 11 tot 17 uur. De entree tot de markthal is 1,50 euro per persoon en kinderen mogen voor 0,50 euro naar binnen. Drost: “Voor dat geld bieden we een middagvullend programma voor het hele gezin. Kinderen krijgen bij binnenkomst bovendien een verrassing van de Kerstman.”

De kerstmarkt in de markthal staat dit keer los van de kerstmarkt in het winkelcentrum, die op vrijdag 16 december plaatsvindt. ,,Wij kunnen die dag niet, omdat dan traditioneel de vrijdagmarkt wordt gehouden’’, legt Polman uit. ,,Die is bij ons heilig. Daarbij willen we onze marktkooplieden het brood ook niet uit de mond stoten.’’