Lustrumconcert Vlado Kumpan en ‘zijn’ Muzikanten

REGIO – Toen tien jaar geleden de bezoekersaantallen bij de concerten van de Vesters Walder Muzikanten wat terugliepen, nodigde het orkest voor het eerste Vlado Kumpan uit. Met de komst van de Slowaakse trompettist en zijn blaaskapel hoopten ‘de muzikanten’ op een zaal vol mensen en enig financieel gewin. Dat bleek een gouden greep. Na tien jaar is het evenement nog altijd populair.

Vlado Kumpan en zijn muzikanten treden zaterdag al voor de tiende keer op tijdens het concert van de Vesters Walder Muzikanten.
Vlado Kumpan en zijn muzikanten treden zaterdag al voor de tiende keer op tijdens het concert van de Vesters Walder Muzikanten.

“Net als vorig jaar waren alle kaarten twee, drie weken voor het concert al uitverkocht”, zegt Michael van den Broeck. Van den Broeck was van 1986 tot 1992 muzikant bij de Vesters Walder Muzikanten en staat sinds 2000 als dirigent voor het orkest. “Kumpan treedt steeds minder op in Nederland. Dus als hij hier is, proberen veel liefhebbers kaarten te bemachtigen. Zo komt er ook elk jaar een bus uit Duitsland naar ons concert.”

Het schuttersgebouw van EMM in Ooy, waar het concert al voor de tiende keer wordt gehouden, biedt echter ‘maar’ ruimte aan zo’n vierhonderd mensen. Net als vorig jaar moest er dan ook een aantal keer ‘nee’ worden verkocht. “We hebben het concert al eens over twee dagen verspreid, maar dat vergt heel veel van onze leden. We beginnen op woensdag al met het opbouwen van de zaal, de zondag gebruiken we nu om op te ruimen.”

Podium
Het concert wordt zaterdag 28 november om 19.15 uur geopend met een optreden van de Vesters Walder Muzikanten. Het orkest, dat dit jaar dertig jaar bestaat, staat een uur op het podium. Vanaf 20.30 uur is het podium voor Vlado Kumpan en zijn muzikanten.

“Ze beginnen altijd met de Jany Polka”, weet Van den Broeck. “Verder laten we ons verrassen. Vorig jaar brachten ze zelfs een aantal primeurs. Daarnaast komen ze meestal met een paar bigband werken, maar ze spelen ook nummers als ‘Hey Jude’ en ‘The Titanic’. Om één uur moeten we ze waarschijnlijk van het podium trekken, anders gaan ze gewoon door. De mensen blijven namelijk vragen om een toegift.”

De concerten met Vlado Kumpan droegen de afgelopen jaren ook bij aan de bekendheid van de Vesters Walder Muzikanten. Zo wordt het orkest steeds vaker gevraagd voor diverse oktoberfeesten en andere evenementen. Er liggen al weer uitnodigingen voor blaaskapellendagen in Rotterdam en Utrecht en een optreden in het Gelderse Laren. “Jaarlijks treden we zo’n vijftien keer op”, vertelt Van den Broeck. “Ons jongste evenement is het Biergarten Fest, dat we dit jaar voor het eerst hielden. Het oudste is het carnavalsconcert. Op 31 januari vindt al weer de 29ste editie plaats.”

Carnavalsconcert
Het carnavalsconcert van de Vesters Walder Muzikanten vindt jaarlijks plaats bij Zalencentrum Staring in Zevenaar. Het evenement geldt als de officieuze opening van het carnaval, waarvoor onder andere alle prinsen met hun gevolg van de Zevenaarse carnavalsverenigingen worden uitgenodigd. “We beginnen om 13.11 uur en spelen door tot 16.30 uur. Vanaf het tweede nummer is het meestal al feest.” Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via info@vwmkapel.nl of 0316-529450.