Loil wil Zomp overnemen en heeft interesse in kerk en pastorie

LOIL – De Kontaktraad Loil wil gemeenschapsgebouw de Zomp overnemen en heeft de intentie om dat ook te doen met de kerk en pastorie. Op de locatie van de drie gebouwen, middenin het dorp, moet dan een nieuw Hart van Loil komen.

De Zomp.
Die plannen legde de werkgroep Gemeenschapsgebouwen van de Kontaktraad vorige week woensdagavond voor aan de Loilse bevolking. In de Zomp presenteerde zij diverse scenario’s voor de invulling van het gebied. Zelf werkte ze drie mogelijke plannen uit, de overige ideeën kwamen van de verenigingen en bewoners uit het dorp.

Vrijwel alle plannen voorzien in woningbouw aan de kant van de Wehlseweg. Daarbij moet de Zomp deels of helemaal wijken. “We kunnen de kantine en kleedkamers echter ook behouden en de rest slopen”, vertelde Peter Bosman namens de werkgroep. “En vervolgens een nieuw sportgebouwtje aan de kant van het kerkhof realiseren. Als we de hele Zomp slopen kunnen daar ook de kantine en kleedkamers komen en creëren we op deze plek bouwkavels.”

Cultuur en horeca
Daarnaast ziet de werkgroep mogelijkheden voor appartementen en horeca in de pastorie, maar kan deze ruimte net als de kerk ook een culturele invulling krijgen. De kerk biedt bovendien ruimte voor onder andere de schietvereniging en activiteiten als het carnaval, schuttersfeest, de sfeermarkt en toneeluitvoeringen van Amicitia.

Ideeën bewoners
Edwin van Onna nam het schetsblok alvast ter hand en tekende woningen en een appartementencomplex op de plek van de huidige Zomp. Verder ziet hij mogelijkheden voor horeca in de pastorie met aan de achterzijde een ingang voor de kantine van SV Loil. Hij schetste bovendien een volleybalveld in de kerk. “Maar daarvoor is de kerk te smal”, wist Bosman.

Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers maakte maar liefst vier varianten. In haar Masterplan Hart van Loil wordt de kerk een multifunctioneel gebouw, dat kan worden gebruikt voor allerlei feesten en activiteiten. Verder denkt ze aan woningen aan de Wehlseweg en de sporthal met kleedlokalen aan de achterzijde van het sportpark. In de laatste variant heeft ze bovendien al gekeken naar de school, die met een stippellijn aan de sporthal is getekend. Op de locatie van de school komt dan plek voor woningbouw.

Gerard Gies tenslotte heeft alleen naar de kerk gekeken. Daarin kan volgens hem een verdiepingsvloer worden gelegd, waardoor er boven ruimte ontstaat voor wonen of bedrijven en er beneden culturele activiteiten kunnen plaatsvinden.

Sloop kerk
Van Eric Welling, oud-voorzitter van SV Loil, mag de kerk echter ook best worden afgebroken. “Ik mis in het hele verhaal een scenario zonder kerk”, merkte hij na afloop van de presentatie op. “Dit is een gebouw van meer dan 100 jaar oud en nu al een blok aan het been. Waarom breken we de kerk niet af en laten we alleen de pastorie staan. De ruimte die daardoor vrijkomt, kunnen we wellicht gebruiken voor woningen, die we in de stijl van de kerk kunnen bouwen. Verder doen we alles in de Zomp. We wilden toch juist één ruimte, waarin alles kan.”

De plannen worden nu verder uitgewerkt. Daarin worden ook de ideeën van de verenigingen en bewoners meegenomen. “Dan krijgen we ook meer inzicht in de kosten en de opbrengsten”, aldus Bosman. “En weten we wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.”