Leerlingen Liemers College voor goed doel naar Oeganda

DIDAM/ZEVENAAR – Negen leerlingen van het Liemers College vertrokken op 4 oktober onder begeleiding van twee docenten naar Oeganda. Daar knapten ze onder andere een weeshuis op, dat onderdak biedt aan twintig kinderen met een beperking. Woensdag 18 oktober keerde de groep moe, maar voldaan weer huiswaarts.

Eén van de muren van het weeshuis werd groen geverfd. Trots tonen de leerlingen van het Liemers College samen met de weeskinderen het resultaat.

“We hebben de muren van het weeshuis geverfd en tafels en banken getimmerd”, vertelt de Didamse Noortje Rutjes (16). “Verder hebben we verschillende activiteiten voor de kinderen georganiseerd”, zegt vriendin Eva Visser (15) uit Tolkamer. “Iedereen heeft bovendien een koffer vol kleding, speelgoed en eten vanuit Nederland mee naar Oeganda genomen.”

De twee namen deel aan het project in het kader van de Liemers College Award. Hierbij krijgen leerlingen uit de klassen 3, 4, 5 en 6 van het Liemers College de kans om zichzelf op vier verschillende gebieden (onderwijs, cultuur, maatschappij en sport en recreatie) extra te ontwikkelen. “Als je op die onderdelen een bijzondere prestatie levert, word je daarvoor beloond met een bronzen, zilveren of gouden award”, legt Noortje uit. “Maar je krijgt ook een aantekening op je diploma.”

Sponsoring
Eva en Noortje doen echter vooral mee aan de LCAward omdat ze het heel leuk vinden. “En we leren er ontzettend veel van.” Samen met hun schoolgenoten maakten ze namelijk niet alleen de reis naar Oeganda, ook moesten ze vooraf zelf het benodigde geld bij elkaar zien te krijgen. Zo hielden ze een kerstmarkt, sponsorloop, werelddag en concertavond (Liemers Live). Verder werden diverse bedrijven gebeld voor sponsoring. Eva: “Het geld dat we daarmee hebben opgehaald, was allemaal voor het goede doel. De tickets en het verblijf daar is uit eigen zak betaald, daar hebben we zelf voor gewerkt.”

Ook in Oeganda moesten de leerlingen alles zelf regelen. Zo zochten ze een guesthouse, op een half uurtje rijden van het weeshuis, en een kok, die speciaal voor ze kwam koken. “Het was daar namelijk niet zo hygiënisch”, zegt Noortje. “Het water uit de kraan mocht je absoluut niet drinken en fris douchen was er ook niet bij. Dan merk je pas hoe goed we het hier hebben.”

Ervaring
Maar ze hadden het absoluut niet willen missen. “Het was een prachtige ervaring. Alles is zo anders daar. Als we ’s morgens wakker werden, liepen de aapjes over ons dak en door de tuin. Je ziet daar ook nauwelijks blanke mensen, we waren echt een soort attractie. Maar iedereen was zo vriendelijk en dankbaar. We willen daarom zo snel mogelijk weer terug naar Afrika. Een nieuw project hebben we al gevonden: een school in Tanzania voor hoog- en minder begaafde kinderen.”