Leerlingen basisscholen maken kennis met geschiedenis eigen omgeving

DIDAM/NIEUW-DIJK – In welk jaar legde H.J. Stevens de eerste steen van het enige ‘hotel’ in Didam, de Harmonie? En wat was het PIUS-gebouw vroeger? Tijdens een wandeling langs het cultureel erfgoed van Didam gingen leerlingen van de basisscholen in de voormalige gemeente op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

Chiem van Bindsbergen uit groep 6 van de St. Antoniusschool uit Nieuw-Dijk mocht woensdagmorgen bij het schutterbeeld in Didam de trom slaan van de schutterij uit zijn dorp.
Chiem van Bindsbergen uit groep 6 van de St. Antoniusschool uit Nieuw-Dijk mocht woensdagmorgen bij het schutterbeeld in Didam de trom slaan van de schutterij uit zijn dorp.

Daarbij kwamen ze onder andere ook langs de markthal, het Albertgebouw, Diems Wiefke en door de Julianastraat. Bij het schuttersbeeld voor het oude raadhuis gaven de schutterijen uitleg over deze echte Didamse traditie. Ook mochten de kinderen zelf een keer met het vaandel zwaaien en op de trommel slaan.

“We willen graag dat onze jeugd bij de schutterij betrokken blijft”, vertelden Henk Eggink en Rein Derksen, ereleden van schutterij St. Antonius uit Nieuw-Dijk. “Dit is een mooie gelegenheid om ze iets over het schutteren te vertellen en ze te laten kennismaken met onze schutterstradities.”

St. Antonius
Eggink en Derksen ontvingen woensdagmorgen de leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 van de Nieuw-Dijkse basisschool St. Antonius bij het schuttersbeeld. Ze vertelden de kinderen over de oorsprong van de schutterijen in de Middeleeuwen, toen er nog geen politie was en de schutters de mensen beschermden tegen plunderaars. Maar het ging ook over de huidige schuttersfeesten, waarbij veel gebruiken uit het verleden nog steeds terugkomen.

“Wat doen we tegenwoordig allemaal”, vroeg Eggink de kinderen. “Feest vieren en muziek maken”, wist Chiem van Bindsbergen (9). Dat moest Eggink beamen. “Maar we doen meer. Zo hebben we net als vroeger nog vendeliers en bielemannen. De bielemannen moesten toen ook al het bos vrijmaken voor de schutters. Nu doen ze dat nog steeds onder de schuttersbogen.”

Het Didamse cultuurgoed bestaat echter uit meer dan alleen schuttersfeest vieren. Zo stopten de leerlingen tijdens hun wandeling door het dorp ook bij de Diemse toren, waar ze naar de naam van de kerk (Mariakerk) werd gevraagd, en bij de Protestantse Gemeente. Hier moesten ze de gevelsteen boven de ingang goed bekijken. Aan het einde van de wandeling, in Meulenvelden, had de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) de bijzondere plaatsen in Didam namelijk nog eens in beeld gebracht met foto’s van lange geleden en nu. Daarbij kregen de kinderen nog een aantal vragen en opdrachten voorgelegd.

Cultuur
De wandeling en fototentoonstelling zijn een initiatief van de commissie Kind en Cultuur, waarin de interne cultuurcoördinatoren van alle zes Didamse basisscholen zijn vertegenwoordigd. In het beleidsplan van Kind en Cultuur komen in vier jaar alle kunstdisciplines aan de orde, zoals dans, muziek, literatuur en cultureel erfgoed.

“De scholen vinden het belangrijk dat leerlingen kennismaken met hun eigen omgeving en geschiedenis”, zegt Petra Frölich, die de commissie als combinatiefunctionaris vanuit Welcom ondersteunt. “In een dorp als Didam kun je natuurlijk niet om de schutterijen heen. Het is daarom fijn dat zij meewerken. Net als de OVD, die ons heeft geholpen bij de opzet van de wandeling en de tentoonstelling in Meulenvelden heeft ingericht.”

De activiteit bestaat verder nog uit een bezoek aan de St. Martinusmolen door de kinderen uit de groepen 1 tot en met 4 van alle basisscholen. Zij krijgen een rondleiding van de molenaars en bakken koekjes met de bakker. De wandelingen en het molenbezoek vinden ook deze week nog plaats.