Landgoed Barthenhorst startpunt nieuw Ommetje Loil

LOIL – Vorig jaar juli werd het eerste deel van het Ommetje Loil, tussen de Doesburgseweg en Bosslagstraat, al in gebruik genomen. Zondag vond de opening van de hele route plaats. Op de parkeerplaats van landgoed Barthenhorst aan de Wehlseweg onthulden Ivonne Harmsen, voorzitter van de Kontaktraad, en Antoinet van Helvoirt namens het Waterschap Rijn en IJssel het routebord.

Antoinet van Helvoirt-Looman (links) en Ivonne Harmsen openden zondag het Ommetje Loil. Op de parkeerplaats van landgoed Barthenhorst, het startpunt van het ommetje, onthulden ze het routebord.

“Dit is het startpunt van vier verschillende wandelroutes door Loil en omgeving”, vertelde landgoedeigenaar Roy Barthen voor de opening. “We hebben een korte, twee middellange en een lange route. De paden zijn alleen geschikt om te wandelen zonder hond, omdat de routes ook deels over gronden van particulieren gaan. De uitwerpselen van de honden kunnen het vee namelijk ziek maken.”

Barthen nam samen met dorpsgenoten Bas Heuberger, Frans Giesen en Paul Aukes het voortouw bij de ontwikkeling van het Ommetje Loil. De start van het project vond echter al in 2012 plaats op initiatief van de Vereniging Natuurmonumenten in samenwerking met studenten van de Hogeschool Van Hall-Larenstein. De Kontaktraad Loil realiseerde het netwerk van wandelpaden vervolgens met medewerking van de gemeente Montferland en Landschapsbeheer Gelderland.

Borden
Het Ommetje Loil loopt langs watergangen, weg van de drukte en het verkeer, en dichtbij de natuur. De routes zijn bedacht door Paul Aukes en worden gemarkeerd met houten bewegwijzeringsborden, gemaakt door Loilenaar Frans Giesen. Daarnaast zijn er informatieborden geplaatst om de bezoekers te informeren over het gebied. Deze zijn voorzien van een QR-code, waarmee er via de telefoon nog meer over het gebied kan worden gelezen op de website.

De routes hebben op dit moment een lengte van ongeveer drie en ruim tien kilometer. Barthen: “We hopen in de toekomst nog wat extra verbindingen te maken. Hiervoor gaan we in overleg met andere grondeigenaren om ook een deel van hun grond beschikbaar te stellen voor het ‘Ommetje’.”

Vrienden van de Nevelhorst
De initiatiefnemers van het Ommetje Loil zoeken daarbij ook verbindingen met naburige projecten. Zo leverde de stichting Vrienden van de Nevelhorst al een kleine bijdrage aan de totstandkoming van de wandelroute. “Onze vrijwilligers hebben het Essenlaantje schoongemaakt”, zei voorzitter Franc Scheerder van Vrienden van de Nevelhorst.

Stichting Vrienden van de Nevelhorst zet zich in voor het beheer, behoud en onderhoud van het natuurgebied op en rond de Nevelhorst in Didam. Scheerder: “Ook in dit gebied kun je prachtig wandelen. Wellicht kunnen de routes in de toekomst op elkaar worden aangesloten, zodat de mensen vanuit Loil ook door het mooie Greffelkamp kunnen lopen.” Zo gaat een deel van de route nu ook al door de buurtschap.