Laatste voorbereidingen Tractor Pulling Didam

DIDAM – De twee banen zijn voorzien van een dikke laag klei en liggen onder zeil te wachten op het geweld dat ze maandag aandoet. Donderdag zijn de tribunes opgebouwd en is het terrein afgezet met bouw- en dranghekken. “Vandaag hangen we onder andere de vlaggen, spandoeken en banners van de sponsoren op en plaatsen we de tenten”, zegt Edwin Jansen vrijdagmiddag.

Jos te Dorsthorst (links) en Erik Haagen hangen de vlag van Claas in top.
Jos te Dorsthorst (links) en Erik Haagen hangen de vlag van Claas in top.

Zaterdag wordt er nog zo’n 260 meter vangrail geplaatst, die het publiek moet beschermen tegen de enorme ‘tractoren’ die tweede pinksterdag bij Westernboerderij ‘de Baerle’ over de banen trekken. Hier vindt maandag de 24ste editie van Tractor Pulling Didam plaats. De dagen voor het evenement treffen de vele vrijwilligers de laatste voorbereidingen.

Vrijwilligers
Gerard Peters heeft vrijwel de hele week vrijgenomen om te helpen bij de opbouw van het terrein. “Ik ben nu vijf jaar vrijwilliger en neem de laatste twee jaar steevast een week vrij voor Tractor Pulling Didam”, zegt Peters. “Waarom? Omdat het leuk is en we met een hele gezellige ploeg werken. Het is voor mij als vakantie, maar dan zonder vrouw en kinderen.”

Al zijn die inmiddels ook een beetje besmet met het trekkertrek virus. “Mijn vrouw Feike begeleidt maandag de kinderactiviteiten”, vertelt Peters. “Maar de meeste andere dames, waarvan de mannen bij het evenement zijn betrokken, doen ook wel wat. Zo was Roos, de vrouw van vicevoorzitter Harry Bolck, gisteren nog aan het tribunes bouwen.”

Wilco en Erik Haagen zitten inmiddels veertien jaar in het bestuur van de Stichting Tractor Pulling Didam en zijn deze dagen ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. “Gisteren liepen hier zo’n achttien vrijwilligers rond bij het opbouwen van de tribunes”, zegt Wilco Haagen. “Het lijkt wel of het er elk jaar meer worden. Maandagavond na de wedstrijd helpen ze ook allemaal mee om een deel van het terrein weer af te breken en het ‘gapspul’ op te ruimen. Dinsdag zijn de meesten er weer en ’s avonds is het terrein dan ook leeg.”

Voor Tom Bolder is het inmiddels het zesde jaar dat hij bij Tractor Pulling Didam betrokken is. Vorig jaar organiseerde de Loilenaar op de zaterdag nog Trekkers Kieken, een extra evenement voor de standaard tractoren. “Dit jaar heb ik me vooral bezig gehouden met de redactie van ons sponsormagazine”, vertelt Bolder. “De dagen voor het evenement verricht ik wat hand- en spandiensten. Maandag zit ik op de kraan of de shovel.”

Wedstrijden
Bolder leeft voor tractor pulling. Niet alleen is hij betrokken bij de organisatie van de Didamse wedstrijd, zelf rijdt hij ook al jaren mee. “We zijn er mee opgegroeid. Pa deed vroeger ook al mee aan trekkertrek wedstrijden en won eens de milieuprijs”, weet hij nog. “Zijn Vent rookte niet, maar reed wel goed. Zelf ga ik regelmatig met de Incredible Deere op pad en met mijn broers heb ik inmiddels vijf jaar een eigen team. Deze maanden zijn we dan ook elk weekend van huis. Vorig weekend in Bathmen ben ik nog eerste geworden.”

Tractorpulling - opbouw (2) (640x426)Zondag rijdt hij nog elders in Nederland, maar maandag is hij net als de ruim honderd andere vrijwilligers weer aan de Baarleweg. Hier beginnen de verschillende klassen om 11 uur aan hun wedstrijden. Rond 18 uur is de prijsuitreiking en neemt Tractor Pulling Didam na 24 jaar afscheid van Westernboerderij ‘de Baerle’. Volgend jaar, tijdens de jubileumeditie, vindt het evenement in Loerbeek plaats. En trekken alle vrijwilligers naar de Groot Lobberikweg om daar het terrein op te bouwen.

Meer informatie over de wedstrijden staat op www.tractorpullingdidam.nl.