Kwaliteitsimpuls Stroombroek, Nevelhorst mogelijk gedempt

BRAAMT/DIDAM – Met een kwaliteitsimpuls en nieuwe activiteiten wil Leisurelands recreatiegebied Stroombroek de komende jaren weer op de kaart zetten. Nieuwe laanbeplanting, een ondergrondse vuilopslag en groene parkeerterreinen moeten bijdragen aan het duurzame karakter van het gebied. “Maar er zijn ook plannen voor de aanleg van een soort aquapark en uitbreiding van Landal, Markant en ‘Jan Klaassen’”, zegt directeur Erik Droogh.

Erik Droogh op Stroombroek in Braamt, dat de komende jaren een flinke kwaliteitsimpuls krijgt en waar Leisurelands nieuwe activiteiten wil ontplooien.
Erik Droogh op Stroombroek in Braamt, dat de komende jaren een flinke kwaliteitsimpuls krijgt en waar Leisurelands nieuwe activiteiten wil ontplooien.

Het van oorspong Veluwse recreatieschap (RGV) kreeg in december 2013 de Achterhoekse en Liemerse recreatiegebieden in haar eigendom en beheer. In Montferland zijn dat de plassen Stroombroek in Braamt en de Nevelhorst in Didam. Met de gemeenten werd afgesproken dat het recreatiebedrijf in deze gebieden een beperkte ontwikkelingsruimte zou krijgen om te bebouwen. “Maximaal drie procent, het decor blijft verder groen en blauw.”

Voor Stroombroek werd vervolgens in samenwerking met de ondernemers in en om het gebied en de omwonenden een gebiedsvisie gemaakt. Hierin zijn de wensen van beiden en uitbreidingsplannen van de nieuwe beheerder opgenomen.

“Om de verschillende gebieden in stand te houden, moeten er nieuwe dingen worden toegevoegd en andere economische activiteiten worden ontplooid”, weet Droogh. “Zo moet er weer meer traffic op de terreinen komen en willen we andere doelgroepen aanboren. De recreant van vroeger is namelijk niet meer de recreant van nu. Waar we voorheen op een topdag op ons grootste recreatiegebied Bussloo 55.000 bezoekers hadden, zijn dat er nu nog ‘maar’ 30.000.”

Op Stroombroek was de aanleg van de waterskibaan acht jaar geleden de laatste nieuwe activiteit. Om het gebied levendig te houden, moet er de komende jaren echter opnieuw worden geïnvesteerd. “Dat doen we in eerste instantie op een duurzame manier”, vertelt Droogh. “Daarmee willen we de kwaliteit verbeteren, waardoor het weer aantrekkelijk wordt voor ondernemers en consumenten.”

Zo is de plas weer zichtbaar gemaakt, krijgen de entrees wat grandeur door een laanstructuur, worden de parkeerplaatsen groener gemaakt en zichtlijnen op het strand aangebracht. Verder worden de asfaltpaden vervangen door beton, komt er een ondergrondse vuilopslag en wordt – nu het bedrijf met Leisurelands een nieuwe naam heeft gekregen – de bebording aangepast. Bovendien zijn er uitbreidingsplannen voor het Land van Jan Klaassen, Markant en Landal.’’

Nevelhorst
Waar in Stroombroek de komende jaren flink in de recreatieplas wordt geïnvesteerd, vraagt Leisurelands zich bij de Nevelhorst af of het gebied wel in stand moet worden gehouden. Het is zelfs niet ondenkbaar dat de plas wordt gedempt. “We hebben hier te maken met een behoorlijke teloorgang”, vindt Droogh. “Het is vooral een hangplek geworden, die voor veel overlast zorgt. Verder gebruikt de omgeving de plas vooral om er een rondje omheen te lopen.”

Dat ommetje wil Leisurelands in stand houden. Ook wordt er gedacht aan een parkje, waar mensen kunnen wandelen. “De recreatieplas willen we dan weer een agrarische functie geven, passend bij de omgeving”, zegt Droogh. “Dit idee hebben we voorzichtig al eens met de omgeving besproken en bij de gemeente en provincie neergelegd. Als we het doen, moet het namelijk wel goed en zorgvuldig gebeuren.”