Koor Bergh Opwaerts schenkt clubkas aan Bergh in het Zadel

’s-HEERENBERG – De gemengde zangvereniging Bergh Opwaerts uit ’s-Heerenberg is opgehouden te bestaan. Het kasgeld hebben de 22 voormalige koorleden geschonken aan Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding.

Bennie Mulling (rechts) en Netje Berndzen-Kniest (midden) hebben Wim Hendriksen een cheque overhandigd.

Dat gebeurde tijdens een afscheidsbijeenkomst in Café De Snor in ’s-Heerenberg. Penningmeester Bennie Mulling overhandigde een bedrag van bijna 460 euro aan Wim Hendriksen van de ’s-Heerenbergse stichting, die het geld gaat besteden aan onderzoek naar kanker bij kinderen.

Dat het koor zichzelf heeft opgeheven had verschillende oorzaken. Eén daarvan was een financiële reden. Voorzitter mevrouw Netje Berndzen-Kniest: “We kregen steeds minder subsidie waardoor de kosten van onder meer de dirigent en de huur van de repetitieruimte niet meer waren op te brengen. Ook de vergrijzing heeft een belangrijke rol gespeeld. Ons jongste lid was 70 jaar oud en de oudste dik in de negentig. Bovendien hadden we steeds meer gebrek aan mannenstemmen. We moesten nog wel een bestemming vinden voor het resterende geld van de vereniging. Dat moest beslist een goed doel zijn. Het werd uiteindelijk Bergh in het Zadel.”

Het koor trad nog regelmatig op in diverse tehuizen, zoals Sydeheim in Zeddam, Den Ooiman in Doetinchem en St. Gertrudis in ’s-Heerenberg. Bovendien gaf men concerten in zowel de protestantse kerk als de katholieke kerk in ’s-Heerenberg en verleende men jarenlang medewerking aan het Mechteld ten Hamweekeinde. De koorrepetities vonden plaats in de muziekschool aan de Plantsoensingel Zuid in ’s-Heerenberg.

Met tegenzin hebben de meeste leden een punt achter het koor gezet. Wel is afgesproken om jaarlijks een reünie te houden.Facebooktwittergoogle_plus

Sjaak Reumer
Over de schrijver
Sjaak Reumer is geboren en getogen in ’s-Heerenberg en was tot zijn pensionering gedurende meer dan 40 jaren werkzaam als boekhouder bij Rabo Verpakkingen B.V. Zijn hobby’s zijn onder meer het organiseren van wielerwedstrijden, zoals in het verleden de Grote Prijs Wieler Revue en tegenwoordig de Henk Lubberding Classic en het schrijven voor diverse bladen. Zo maakt hij al jaren deel uit van de redactie van carnavalskrant De Waskuup. Daarnaast is hij oud-prins en erelid van de ’s-Heerenbergse carnavalsverenging en is hij sinds zijn pensionering PR-voorzitter van Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding.