Komst glasvezel in buitengebied lijkt nog kwestie van tijd

LOIL – Vier jaar geleden begon Rob van der Ende al met de actie ‘Montferland op glasvezel! Waarom het buitengebied niet?’. Toen leek een breedbandverbinding in het buitengebied van de gemeente nog verre toekomstmuziek. Inmiddels hebben de kansen zich gekeerd en lijkt de aanleg van glasvezel in het buitengebied nog slechts een kwestie van maanden.

Rob van den Ende begon in 2011 al zijn actie ‘Montferland op glasvezel! Waarom het buitengebied niet?’. Nu de overheid bijspringt, lijkt het er eindelijk te komen.
Rob van den Ende begon in 2011 al zijn actie ‘Montferland op glasvezel! Waarom het buitengebied niet?’. Nu de overheid bijspringt, lijkt het er eindelijk te komen.

Daarbij hoopt Montferland nu gebruik te maken van de kennis die de Loilenaar de afgelopen jaren opdeed. “Ze hebben me gevraagd of ik ambassadeur wil worden om de mensen in het buitengebeid enthousiast te maken voor de aanleg van glasvezel”, vertelt Van der Ende. “Ook willen ze gebruik maken van de inventarisatie die ik via mijn website heb gedaan. Daarop hebben zich inmiddels 714 mensen aangemeld die geïnteresseerd zijn in een aansluiting.”

Dat is al bijna de helft van de 1600 huishoudens die voor een aansluiting op het breedbandnetwerk in het buitengebied van de gemeente Montferland in aanmerking komen. Om het project door te laten gaan, moet minimaal vijftig procent van de huishoudens zich inschrijven. “Anders gaat het hele feest niet door”, weet Van der Ende. “En blijft het hele buitengebied voorlopig verstoken van glasvezel. Of mensen moeten er straks duizenden euro’s voor neertellen.”

Garantstelling
Door een investering van de provincie Gelderland en de gezamenlijk Achterhoekse gemeenten van zeventig miljoen euro hebben zij nu de kans zich al voor 500 euro te laten aansluiten. Hiervoor moet de gemeenteraad komende donderdagavond nog wel instemmen met een garantstelling van bijna 2,5 miljoen euro die het college voorstelt.

“Als de raad instemt, krijgen we voor een relatief laag bedrag een unieke kans op een snelle en toekomstbestendige internetverbinding in het buitengebied”, zegt Van der Ende. “Wil je het buitengebied leefbaar houden, dan is die hard nodig. Alles gaat straks namelijk via het internet. Zoals tv-signalen. Schotels en analoge kanalen verdwijnen op termijn. Maar ook de melkrobots, die op afstand worden beheerd. Scholen maken steeds meer gebruik van digitaal lesmateriaal en voor de ouderen is snel en betrouwbaar internet straks van levensbelang. De zorg vindt nu al deels op afstand plaats.”

Ook de overheid verwacht dat mensen steeds meer via het internet doen. De belastingdienst schaft de blauwe enveloppen af en de gemeente biedt steeds meer diensten digitaal aan. Door het ontbreken van een snelle internetverbinding is thuiswerken bovendien vaak onmogelijk. “Dat stremt de economische bedrijvigheid, waardoor mensen uit het buitengebied wegtrekken of er niet meer gaan wonen. Dat gat weer ten koste van de leefbaarheid.”

Alternatieven
Goede alternatieven zijn er volgens Van der Ende niet. ADSL zal in zijn ogen een keer verdwijnen en het KPN-netwerk verouderd. “Providers schermen nu met 4G, maar dat is veel storingsgevoeliger dan een vaste infrastructuur. Een groot deel moet ook nog worden aangelegd. Daarbij is er in het buitengebied lang niet overal dekking. En hoe meer mensen van het mobiele 4G netwerk gebruik maken, des te trager het wordt.”

Donderdagavond buigt de gemeenteraad zich over de garantstelling van bijna 2,5 miljoen euro. Als daarmee wordt ingestemd, is de verwachting dat begin april de vraagbundeling start. “We zijn nu bezig uit te zoeken welke adressen we moeten aanschrijven”, zegt Otto Kranenburg, communicatieadviseur bij de gemeente Montferland. “Als dat duidelijk is, starten we met de uitvraag.”