Kern Didam wordt ‘huiskamer’ van het dorp

DIDAM – De kern van Didam moet de ‘huiskamer’ van het dorp worden. Het gebied rond de Mariakerk krijgt een fraai dorpsplein met horeca en groen, waar ook de kermis en het schuttersfeest kunnen worden gehouden. Het is één van de speerpunten van het Masterplan Didam, dat de gemeente donderdag presenteerde.

Wethouder Tanja Loeff op de locatie die straks de ‘huiskamer’ van Didam moet worden. “Het gebied rond de Mariakerk krijgt een fraai dorpsplein met horeca en groen.”

Wethouder Tanja Loeff op de locatie die straks de ‘huiskamer’ van Didam moet worden. “Het gebied rond de Mariakerk krijgt een fraai dorpsplein met horeca en groen.”

“Door de weg wat dichter bij de kerk te leggen, komt er meer ruimte voor een horeca- of evenemententerrein”, zegt verantwoordelijk wethouder Tanja Loeff. “Zo komt de Diemse toren ook wat meer op het plein te liggen. De parkeerplaats voor de kerk wordt groener, waarmee we ook het Dominee Storkpark zichtbaarder maken. De weg leggen we zoveel mogelijk op één niveau aan, zodat het meer een verblijfsfunctie krijgt waar de auto te gast is.”

Supermarkten
In het Masterplan Didam is het terrein van het voormalige gemeentehuis, postkantoor, de gemeentewerf en bibliotheek één van de grote herontwikkeling locaties. “We zijn op dit moment in overleg met de Supercoop voor een verhuizing naar de locatie van het oude gemeentehuis”, vertelt Benno Eising, senior van het cluster Stad en Wonen van de gemeente Montferland. “Zij willen graag uitbreiden en zien nieuwbouw op die plek wel zitten.”

Hierdoor verdwijnt het ‘nieuwe’ gedeelte van het voormalige gemeentehuis. In het oude raadhuis ziet de gemeente nog steeds graag horeca komen. Bij een verplaatsing van de Supercoop komt die ruimte bovendien vrij voor de Aldi, die een onderkomen wat dichter bij het centrum zoekt. De locatie waar nu nog het vroegere postkantoor en de bibliotheek staan, wordt dan ingericht als parkeerplaats. Voor de bibliotheek moet dan echter eerst wel een nieuw onderkomen worden gevonden. Loeff: “Het gemeentehuisplein behoudt zijn parkeerfunctie. Er komt wel meer ruimte voor groen, waarmee we ook hier de verbinding met het park willen maken.”

Spoorstraat
De Spoorstraat krijgt eveneens een nieuwe inrichting. Net als de rest van het winkelcentrum wordt de weg op één niveau aangelegd en is de automobilist te gast. Om de auto’s en vrachtwagens zoveel mogelijk te weren, sluit de gemeente de Pittelderstraat grotendeels af. Daardoor zijn de bedrijven en het gemeentehuis straks niet meer vanaf de Dijksestraat met de auto en vrachtwagen bereikbaar.

Supermarkt Nettorama heeft bovendien nieuwbouwplannen aan de Spoorstraat, waarbij mogelijk ook de panden naast het parkeerterrein in de herontwikkeling worden meegenomen. “De entree van het winkelgebied krijgt daardoor een minder rommelige aanblik”, vindt Eising.

Schets van het Masterplan Didam gemaakt door Kragten.

Schets van het Masterplan Didam gemaakt door Kragten.

Tenslotte was het gratis parkeren in het centrum van Didam een belangrijk punt bij de totstandkoming van het masterplan. “Het is een grote wens van de ondernemers om geen betaald parkeren in het winkelgebied in te voeren”, weet Loeff. “Zolang ik daar wat over te zeggen heb, komt dat er ook niet. Verder wilden ze minimaal het aantal parkeerplaatsen behouden, dat we nu hebben. Ook daarin kunnen we elkaar vinden.”

Klankbordgroep
De winkeliers zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de planvorming. Gastvrij Didam vormde samen met de wijkraden, woningcorporatie Plavei, de eigenaren van winkelcentrum De Ent en Jan & Jan, het kerkbestuur, de supermarkten en aanwonenden de klankbordgroep voor de gemeente. Loeff: “We zijn op nul begonnen. Het gehele plan is samen met de klankbordgroep tot stand gekomen en heeft dan ook de goedkeuring van de betrokkenen.”

Het beleidsplan wordt dinsdag 10 mei tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte en Financiën gepresenteerd. Op donderdag 26 mei wordt het aan de gemeenteraad voorgelegd. Die bepaalt uiteindelijk hoeveel geld er voor de uitvoering van het plan kan worden gereserveerd. Tot nu toe was er alleen geld vrijgemaakt voor het uitwerken van het plan.

Zie ook ‘Didam krijgt in 2016 nieuw dorpscentrum’Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.