Judovereniging Sport4You wil dependance in Beek

BEEK/’s-HEERENBERG – Sportvereniging Sport4You uit ’s-Heerenberg wil ook in Beek judotrainingen gaan geven. Het liefst als naschoolse activiteit in het kleine gymzaaltje van basisschool Het Rondeel. “Als dat niet lukt, hopen we een dependance in de sporthal te openen”, zegt judoleraar Jan Ellmann.

Tom Berndsen (links) en Storm Willemsen kregen woensdagmiddag judoles van Jan Ellmann, trainer bij Sport4You in ‘s-Heerenberg.
Tom Berndsen (links) en Storm Willemsen kregen woensdagmiddag judoles van Jan Ellmann, trainer bij Sport4You in ‘s-Heerenberg.

Samen met combinatiefunctionaris Kevin Kettering van Welcom nam Ellmann het initiatief voor de judoclinics en –instuiven, die de afgelopen weken aan de groepen 5 tot en met 8 van Het Rondeel werden gegeven. Doel van de clinics was het onder de aandacht brengen van de judosport bij de Beekse jeugd en ze daarmee interesseren voor het naschoolse judoaanbod.

“De kinderen waren erg enthousiast en gemotiveerd”, viel Ellmann op. “Zowel de jongens als de meiden hebben met veel plezier de clinics gevolgd. Die waren verplicht, maar vorige week hielden we een vrijblijvende instuif, waar op de vrije woensdagmiddag maar liefst zestien kinderen afkwamen. Helaas wist niet iedereen dat er vanmiddag ook nog een instuif was, waardoor de opkomst wat tegenviel. Maar de kinderen die er waren, willen wel graag lid worden.”

Ze kregen woensdagmiddag in sporthal ‘De Kolkstede’ les van trainer Dorus Persijn. Hij oefende onder andere de heupworp en houdgreep met ze. “Als je in de houdgreep ligt, mag je je tegenstander niet stompen, schoppen, slaan of kietelen. Word je benauwd of doet het pijn, dan tik je af”, doseert hij de kinderen. “Je kunt toch ook gewoon ‘stop’ roepen”, zegt de 6-jarige Tom Berndsen. Persijn: “Bij judoën roep je dan ‘mate’. Een Japanse term, waarmee je het einde van een wedstrijd aangeeft.”

Instuif
Tom en zijn vriendje Storm Willemsen (6) proberen elkaar tijdens de training met een heupworp op de grond te gooien. De techniek blijkt erg lastig, maar met de aanwijzingen van Ellmann lukt het ze toch. “Houd hem goed om de nek vast, tillen, met de billen omhoog en dan laat je hem vallen.”

Ook de 11-jarigen Sem Smit en Nicolai Hunting zijn woensdagmiddag voor de tweede instuif naar de sporthal gekomen. Beide jongens voetballen samen bij ’t Peeske en overwegen om ook samen te gaan judoën. “Bij judo kun je lekker stoeien met elkaar en je een beetje uitleven”, vindt Sem. Hij woont in Beek, maar zit in Doetinchem op school. Ook daar heeft hij onlangs judoclinics gevolgd. “Als Sport4You in Beek ook trainingen gaat geven, word ik misschien wel lid.”

Die ambitie is er bij de ’s-Heerenbergse vereniging zeker. “Het allerliefst doen we dat als vereniging bij jullie op school”, zegt Ellmann. “Jullie hebben een heel mooi zaaltje van tien bij tien meter, waar we na school prima judolessen kunnen geven. Ik heb jullie hoofdjuf al gemaild om daar binnenkort een keer met haar over te praten.”