Jubilerende Albert Schweitzerschool in oosterse sferen

DIDAM – Voor de leerlingen en onderwijzers van de Albert Schweitzerschool startte het nieuwe schooljaar direct feestelijk. Al in de eerste week werd het 50-jarig jubileum van de school gevierd. Met als klapper op de vuurpijl een theatervoorstelling door alle 240 kinderen.

Een aantal kinderen speelde de rol van slangenbezweerder in het Theater van 1001 Nacht. Foto Frits Schür
Een aantal kinderen speelde de rol van slangenbezweerder in het Theater van 1001 Nacht. Foto Frits Schür

Een week lang verkeerde de school in oosterse sferen. Samen met Dolf Moed van Theaterfiets werd er toegewerkt naar de uitvoering van de verhalen van 1001 Nacht. Vrijdagmiddag werd de voorstelling in de sfeervolle ‘theaterzaal’ van sporthal ‘de Muizenberg’ ten overstaan van ouders, opa’s en oma’s ten tonele gebracht.

Alle leerlingen hadden een rol. De één was sjeik, een ander Ali Baba of één van de veertig rovers. Er werden acts uitgevoerd door slangenbezweerder, kamelenhoedsters en buikdansers. Verteller Mats praatte alles aan elkaar.

“De kinderen doen wat ze leuk vinden”, zegt theaterman Dolf Moed, die zelf uit het onderwijs komt. “Ze vechten met stokken en zwaarden, dansen, zingen of doen een circusact. Ik heb ze de afgelopen dagen allemaal met een individuele opdracht weggestuurd en vandaag smeden we alles samen tot één voorstelling.”

Talenten
Dat lukte wonderwel. In de ruim een uur durende voorstelling lieten de leerlingen zien wat ze allemaal in hun mars hebben. “Iedereen heeft talenten”, weet schooldirecteur Jolanda Spijker. “Daarom hebben we voor de viering van ons jubileum ook gezocht naar een activiteit, waarbij al deze talenten tot uiting komen. Alle kinderen horen erbij, dus moest ook iedereen kunnen meedoen. Zo zijn we bij Dolf uitgekomen.”

Alle 240 kinderen van de Albert Schweitzerschool speelden vrijdag mee in het theater van 1001 Nacht. Foto Frits Schür
Alle 240 kinderen van de Albert Schweitzerschool speelden vrijdag mee in het theater van 1001 Nacht. Foto Frits Schür

De vertelling van 1001 Nacht is een verzameling verhalen in de vorm van een raamvertelling uit het Midden-Oosten. Sommige van deze verhalen zijn ouder dan de christelijke jaartelling. Andere stammen uit de Middeleeuwen. De voorstelling die de kinderen van de Albert Schweitzerschool uitvoerden, bestond uit zeven delen. Hiervan waren ‘Ali Baba en de 40 rovers’ en ‘Sinbad de zeeman’ de bekendste. “Op die manier willen we de kinderen ook kennis laten maken met andere dan alleen de Europese sprookjes”, zegt Spijker. “Verder is het vooral een feestje voor ze.”

Het jubileumfeest krijgt in maart nog een vervolg. Dan vindt er een creatieve week plaats met als thema ‘groei’. De week staat onder leiding van kunstenares Ineke van Geemen. “Zij maakt ook een kunstwerk voor in de hal”, vertelt Spijker. “Die is nu nog een beetje kaal. Het werk van de kinderen komt daarbij te hangen of te staan.”

Oprichting
De Albert Schweitzerschool bestond op 1 september precies vijftig jaar. In 1966 startte de school met 21 kinderen en één onderwijzer. De school werd opgericht vanuit de protestantse kerk en de kinderen kregen destijds les in een houten noodschooltje aan de Drostlaan. De school groeide snel en stelde met voormalige kinderboekenschrijver Guus Kuijer een tweede leerkracht aan. Ook werden er noodlokalen betrokken in de brandweerkazerne en het Albertusgebouw.

In 1974 werd het gebouw aan de Lupinestraat 9 in gebruik genomen. Toen in 2013 op die plek de nieuwe Brede School Noord werd gebouwd, schoof de Albert Schweitzerschool een eindje op en huist het sindsdien aan de Lupinestraat 13.