Joep’s beslommeringen: Zwarte Piet

De laatste jaren woedt er een hevige discussie in Nederland over de oeroude traditionele rol van Zwarte Piet. U kent hem wel, het hulpje van onze goedheiligman. De man die vroeger met een roe en een zak de kinderen angst moest aanjagen, maar die later veranderde in een komische kindervriend, die strooiend met pepernoten en suikergoed de feestvreugde verhoogde.

Deze persoon is de laatste jaren ter discussie komen te staan. Er zijn namelijk enkele mensen in Nederland die van mening zijn dat de knecht van Sinterklaas wordt gediscrimineerd en met hem iedereen die een kleurtje heeft. Sommigen gaan zelfs zover dat zij de associatie leggen met de tijd dat onze voorouders zich nog bezig hielden met de handel in slaven.

Partijen buitelen over elkaar heen, want er zijn natuurlijk ook mensen die van mening zijn dat dit traditionele kinderfeest met daarin de evenzo traditionele rol van Zwarte Piet niet verkwanseld moet worden door een stelletje fanatieke doemdenkers. Zelfs het buitenland heeft zich ermee bemoeid. Een delegatie van de Verenigde Naties heeft zich er ook eens over gebogen en is tot de conclusie gekomen dat dit toch echt een aangelegenheid is wat alleen Nederland aangaat.

Commissies zijn in het leven geroepen. De overheid heeft zich er op gestort en Kamervragen zijn gesteld. Er is zelfs nog even gedacht over een referendum. Na lange discussies en moeizaam overleg over de toekomstige rol en kleur van Zwarte Piet, waarbij beide partijen recht tegenover elkaar bleven staan, kwam er bemiddeling van enkele experts, die waarschijnlijk de hulp van de goedheiligman nog hebben ingeroepen. De partijen zijn eruit en hebben een compromis gevonden waar iedereen in zich kan vinden. Er is een nieuw hulpje van Sinterklaas en hij is… zwart!

Oké, kroeshaar of een krullenbol mag dan niet meer, wat ongetwijfeld weer tegen het zere been zal zijn van alle mensen met krullen. De oorringen zijn ook in de ban, wat wel een lobby zal worden van alle juweliers in Nederland. Over kleurlingen wordt niet meer gesproken, want die blijven gewoon zwart, zoals het altijd al is geweest.