Joep’s beslommeringen: Zwart maken

De letterlijke betekenis van zwart maken is ‘kwaad spreken over iemand’ of ‘iemand in een ongunstig daglicht zetten’. Het is niet netjes om dit te doen over iemand die figuurlijk niet zwart is, maar kun je iemand zwart maken, die dit van nature al is. Dan heb ik het natuurlijk niet over de huidskleur van iemand als bijvoorbeeld Sylvana Simons, maar neem nu haar nieuwe soulmate, Selcuk Öztürk, medeoprichter van de nieuwe politieke partij DENK.

Een partij met een bedenkelijke naam wat waarschijnlijk zoiets betekend als ‘Doet Echt Niet Keurig’. Deze Öztürk beklaagt zich in de media dat hij door dezelfde media nu wordt zwart gemaakt omdat hij in het verleden louche zaken heeft gedaan met zijn toenmalige vriendje, wethouder Jos van Rey. De inmiddels naar boven gekomen feiten duiden toch echt wel op de enigszins zwarte ziel van Öztürk, dus van zwart maken kan hier al geen sprake meer van zijn. Waar rook is, is vuur en waar vuur is geweest, is de omgeving zwart geblakerd.

Trouwens, over ‘foute’ wethouders gesproken, zou er in Nederland één wethouder zijn die in de spiegel durft te kijken en kan zeggen dat hij of zij nog nooit iets heeft gedaan wat riekt naar eigen belang of vriendjespolitiek? Natuurlijk zijn die er, maar er zijn er ongetwijfeld een paar die geen enkele spiegel meer in huis hebben.

Ik wil niemand zwart maken, maar neem nu de opgestapte wethouder in Aalten, die wel toegeeft dat er ‘fouten’ zijn gemaakt, maar geen misbruik. Of een wethouder in een bosrijke gemeente in het oosten van het land, die bepaalde regels zo heeft weten om te zetten dat er op z’n minst vraagtekens kunnen worden gezet of deze aanpassing toch niet een beetje in het belang is van zijn onderneming, of voor andere belanghebbenden. Misschien lijkt dit laatste maar zo, maar op z’n minst wordt hier de rijke culturele en archeologische waarde van deze bijzondere gemeente schade berokkend. Maar zoals als gezegd, ik ga deze hardwerkende functionarissen niet in een ongunstig daglicht zetten, want vroeg of laat, doen zij dit zelf wel.

‘Het kwaad loont zijn meester, maar zal uiteindelijk leiden tot zijn ondergang’.