Joep’s beslommeringen: Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn mensen die zich geheel belangeloos inzetten voor een vereniging, stichting, buurt, zorgsector en andere instellingen, die zonder de inzet van vrijwilligers niet kunnen functioneren. Deze week werd er in de media uitgebreid aandacht gegeven aan deze helden van onze samenleving.

Vrijwilligers doen hun werk met liefde en zorg en het werk wat zij doen is onbetaalbaar. Misschien soms een schouderklopje, een bloemetje of een andere attentie. Heel af en toe krijgt er iemand een lintje of een eretitel. In welke vorm de waardering voor de vrijwilliger ook wordt gegeven, het is niet dat waar de vrijwilliger het voor doet. Het is de onvoorwaardelijke liefde om iets goed te doen en anderen te helpen.

Vooralsnog zijn de vrijwilligers met velen, maar de groep wordt langzaam wel kleiner. Steeds minder mensen zijn bereid om zich vrijwillig in te zetten voor de maatschappij. Steeds vaker rust er vrijwilligerswerk op de schouders van mensen die toch al zoveel doen. Vaak wordt de factor tijd genoemd als spelbreker, die hen niet in de gelegenheid stelt om zich vrijwillig ergens aan te committeren. De factor tijd kan nooit een excuus zijn, het is hooguit een kwestie van prioriteiten stellen.

De maatschappij wordt individualistischer, maar de moderne individualist moet beseffen dat zonder deze helden van onze samenleving er geen club bestaat waar kinderen kunnen sporten. Dat een zorginstelling niet kan functioneren, waar hun familieleden of misschien wel zijzelf moeten worden verzorgd. Het is te gemakkelijk om thuis op de bank te zitten en je bezig te houden met jouw zogenaamde Facebook-vrienden terwijl iemand anders er voor zorgt dat er überhaupt een verenigingsleven bestaat, waar je ongetwijfeld zelf ook gebruik van maakt. Maak je nuttig, steek de handen uit de mouwen en treedt toe tot het leger van helden zodat jij straks ook vol trots kunt zeggen: ‘dat hebben wij maar mooi samen gedaan’.

‘Veel handen maken licht werk’