Joep’s beslommeringen: Vertrouwen

Deze week stond vooral in het teken van vertrouwen. Het nieuwe kabinet heeft vertrouwen zelfs als motto voor de komende vier jaar uitgeroepen. Ik weet niet of dat nu zo’n goed idee is. Zeker niet als je bedenkt dat dit kabinet tot stand is gekomen nadat zij elkaar driekwart jaar links en rechts om de oren hebben geslagen. Partijleiders Buma en Pechtold nemen geen verantwoordelijkheid om in het kabinet plaats te nemen, puur en alleen om het partijbelang te beschermen. Hier straalt niet echt vertrouwen vanuit.

Vertrouwen hebben ook de behandelaars van een psychiatrische kliniek in Den Dolder. Vertrouwen dat hun volslagen gestoorde cliënten na behandeling weer een normaal leven in de maatschappij kunnen gaan leiden. Deze behandelaars zijn van mening dat zelfs psychopaten een tweede kans verdienen. Ga dat maar eens uitleggen aan de slachtoffers en hun nabestaanden, die geen van allen een tweede kans krijgen. Zij vertrouwen er ook op dat hun behandelingen werken, maar deze week is weer eens gebleken dat dit niet het geval is. Straffen en behandelingen zouden er niet op gericht moeten zijn om mensen die een gevaar zijn voor zichzelf en hun omgeving weer terug te laten keren in de maatschappij, maar moeten er op gericht zijn om normale mensen in de maatschappij te beschermen. Moeten Buma en Rutten nog wel even definiëren wat normaal is.

Weinig vertrouwen heeft burgemeester Joris Bengevoord van de gemeente Winterswijk in zijn gemeenteraadsleden. Hij wil dat raadsleden worden gescreend op hun privéleven zodat er geen kans ontstaat dat deze chantabel zijn. Inmiddels is de halve Achterhoek over hem heen gevallen, terwijl hij best wel eens gelijk kan hebben. Er zijn ongetwijfeld veel raadsleden die zich met hart en ziel en zonder een greintje eigen belang inzetten voor de maatschappij, maar er zijn er zeker ook een paar bij met een dubbele agenda en die op z’n minst persoonlijk belang hebben en gebruik maken van hun positie. Zoals accountants plegen te zeggen: ‘vertrouwen is goed, controle is beter’.

‘Vertrouw, maar weet wel wie je vertrouwt’