Joep’s beslommeringen: Vergrijzing

Mensen worden steeds ouder. Voor de mens een prettig vooruitzicht, maar maatschappelijk gezien wordt dit nog een groot probleem. Steeds meer mensen, die na hun welverdiende pensionering kunnen gaan genieten van de vrije tijd, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat met name de ziekte- en zorgkosten straks niet meer te betalen zijn. Gelukkig is er een oplossing, de E-bike. Althans dat blijkt uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland die onlangs melding maakte van het feit dat er meer oudere mensen sterven op de fiets dan in de auto. De E-bike zou hier de grootste boosdoener zijn.

Mochten er nog mensen zijn die niet weten wat een E-bike is, dan geef ik graag even een korte beschrijving. Een E-bike is een, door elektriciteit opgeladen batterijen, zware en te snelle fiets, bedoeld om oudere mensen, die moeite hebben om zelfstandig de trappers van een normale fiets nog rond te krijgen en derhalve maar thuis blijven zitten, weer op de weg te krijgen.

Sinds de komst van dit racemonster zie je inderdaad veel meer oudere mensen die hun benen langzaam laten meebewegen op de cadans van de ronddraaiende trappers. Het zijn echter geen mensen die verantwoord deelnemen aan het verkeer. Kamikazepiloten zijn het die stijfjes en trillend op een veel te snelle fiets zitten en een gevaar vormen voor zichzelf en hun medeweggebruikers. Het zal ongetwijfeld van de makers niet de bedoeling zijn geweest om een middel uit te vinden die de vergrijzing tegen gaat, maar klaarblijkelijk werkt het wel.

‘Hoe zwakker het lichaam is, hoe meer het eist; hoe sterker het is, hoe meer het gehoorzaamt’