Joep’s beslommeringen: Sojabonen

Sojabonen zijn peulvruchten die hun oorsprong vinden in Azië. Ze zijn giftig en moeten worden gekookt indien ze gebruikt worden voor consumptie. De Verenigde Staten is één van de grootste producenten van sojabonen.

Afgelopen week heeft er een ontmoeting plaatsgevonden tussen Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese commissie, en Donald Trump, president van de Verenigde Staten. Doel van Juncker was om een handelsoorlog te vermijden en vooraf zou hij er met gestrekt been ingaan omdat Europa had besloten om niet te onderhandelen met het mes op de keel.

De ontmoeting was volgens beiden een geweldig succes. Een handelsoorlog werd voorkomen, ondanks dat Trump  de reeds ingevoerde heffingen niet van tafel haalt. Nadat zij elkaar even stevig hadden gezoend, zijn zij als vrienden uit elkaar gegaan. Tussendoor had Trump de naïeve Juncker nog wel even héél véél sojabonen door de strot geduwd.

Ik heb niets tegen sojabonen, zolang ze maar niet in mijn etensbak liggen, maar ik zou niet weten wat Europa met héél véél sojabonen moet doen. Het is algemeen bekend dat meer dan 90 procent van de in de Verenigde Staten geproduceerde soja genetisch gemodificeerd is, een proces dat in Europa op voeding nog niet is toegestaan. Daarnaast worden de gewassen besproeid met het herbicide Round Up, een middel wat in Europa zwaar ter discussie staat. Ik weet niet of Juncker teveel boven de lijmpot heeft gehangen of vooraf een aanslag op de minibar van zijn hotel had gepleegd, maar hij moet de weg toch behoorlijk kwijt zijn geweest toen deze deal werd gesloten.

‘Wachten tot je genoeg weet om verantwoord te handelen, is jezelf op non-actief zetten’