Joep’s beslommeringen: Leugens

In tegenstelling tot dieren zijn mensen complexe wezens. Er zijn mensen die een open boek zijn, maar er zijn ook mensen die nooit het achterste van hun tong laten zien of ze hebben een dubbele agenda. Sommigen doen zich beter voor dan dat zij in werkelijkheid zijn. Kortom men kan vaak niet weten wat er in de ander omgaat of wat iemand bezielt.

Neem nu bijvoorbeeld onze nieuwe minister van buitenlandse zaken, Halbe Zijlstra. Een stoere fries die geen blad voor de mond neemt en zegt waar het op staat. Een kerel van het platteland die bekend staat als recht door zee. Wat je ziet, is wat je krijgt. Tenminste zo lijkt het.

Inmiddels is gebleken dat hij ook niet vies is van een leugen. Een leugen die alleen maar gemaakt is om hem interessant te doen lijken, dat hij ooit een keer in het buitenverblijf van Poetin heeft gezeten. Een belachelijke, niet interessante leugen, maar wel een die voor het aanzien van Nederland ernstige gevolgen kan hebben.

Dat Halbe überhaupt deze belangrijke positie heeft gekregen wekte internationaal toch al verbazing, want zijn voornaam betekent in Duitstalige landen ‘helft’, dus de kans dat men hem maar voor de helft serieus neemt is groot. Gelukkig is Halbe niet de enige onbetrouwbare idioot in deze wereld. Meer dan de ‘halbe’ van alle politieke leiders en machthebbers liegen dat het gedrukt staat.

Het is menseigen om niet altijd even eerlijk te zijn. Een leugentje of zwijgen voor bestwil. De waarheid verdraaien omdat het op dat moment nu eenmaal beter uitkomt. Eigen belang, macht, verrijking, politieke overwegingen en noem nog maar een paar redenen op waarom mensen manipuleren. Het is alleen triest dat als politici dit doen het vertrouwen van het volk steeds meer afneemt en dat is dan weer voer voor populisten.

‘Wie de waarheid spreekt hoeft niets te onthouden’