Joep’s beslommeringen: Gestoord

Mensen, en misschien ook wel dieren, kunnen soms gestoord zijn of gestoord worden. Wanneer ze gestoord zijn in psychische zin, wordt er ook wel gezegd dat zij in de war zijn of van het padje zijn geraakt. Ze kunnen dan vreemd gedrag vertonen. Als mensen gestoord worden gaan sommige mensen zich vervelend gedragen, maar om dan gelijk iemand naar het leven te staan is iets teveel van het slechte.

Deze week was er enige ophef over een zekere Malek F., die om welke reden dan ook, het nodig vond om enkele mensen te verwonden met een mes. Burgemeester Krikke van Den Haag wilde absoluut geen olie op het vuur gooien vanwege de toch al slechte verstandhouding tussen moslims en andersdenkenden. Zij riep al vrij snel na deze gebeurtenis dat de persoon in kwestie verward was. Dit in de hoop dat er geen volksopstand in haar stad zou komen.

Het openbaar ministerie neemt echter geen genoegen met deze uitleg en heeft ernstige verdenkingen dat Malek F. of gestoord, of een terrorist is. In het ergste geval kan hij, volgens zeggen van een woordvoerder, ook een gestoorde terrorist zijn. Dit laatste lijkt mij overigens een vanzelfsprekendheid want geen enkel normaal denkend persoon, met welke religieuze achtergrond dan ook, zal het in zijn of haar hoofd halen om een mens of dier geweld aan te doen. Terroristen zijn per definitie hartstikke gestoord.

Het kan natuurlijk zijn dat Malek F. in zijn kamer heeft gezeten en daar een paar keer in zijn rust, of misschien zelfs wel zijn gebed, gestoord is geweest en daardoor door het lint is gegaan. Hoe dan ook, het blijft gestoord.

‘Spreek altijd de dwaasheden tegen die gestoorden u toesturen; want uw goedwilligheid voedt hun gestoordheid’