Joep’s beslommeringen: Geloofwaardig

Meer gelijkheid, dat was het woord dat deze week door de koning in zijn troonrede werd uitgesproken, kort nadat bij hem bekend was dat dochterlief vanaf haar achttiende levensjaar mag rekenen op zo’n slordige anderhalf miljoen euro aan zakgeld. Oké, daar moet zij dan wel 1,2 miljoen aan onkosten voor betalen maar dan blijft er nog steeds een stevig zakcentje van drie ton over.

Als je dat afzet tegen de inkomsten van uitkeringstrekkers, kun je toch niet meer spreken van gelijkheid. Hoe geloofwaardig zijn dan al die andere woorden die door hem zijn uitgesproken.

Meer gelijkheid, predikten vooral de linkse politieke leiders, toen zij hun woordje voor de camera mochten doen en hun verkiezingscampagne al was ingezet. Hoe geloofwaardig zijn al die politici als je een snotblaag van achttien, die nog niet zeker weet of zij überhaupt gaat studeren, jaarlijks zoveel geld geeft waar honderd en vijftig armlastige studenten jaarlijks van zouden kunnen studeren en leven. Jonge mensen die nu of niet kunnen gaan studeren of straks met een schuld van zo’n slordige vijftigduizend euro zitten opgezadeld.

Toegegeven, haar vader is wel bereid om ten gunste van het Nederlandse volk een duit in het zakje te doen en wil een kleine twee ton gaan bezuinigen op zijn vliegreizen, waar dan in negatieve zin weer tegenoverstaat dat de verbouwing van zijn paleisje dertig miljoen euro meer gaat kosten dan was beraamd. Als deze mensen dan toch spreken over gelijkheid en zij dit uit de grond van hun hart menen, wordt het dan niet langzaam tijd dat zij op hun lauweren  gaan rusten en gaan genieten van al het geld dat zij al jarenlang in hun schoot geworpen hebben gekregen.

‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen’