Joep’s beslommeringen: Gat van Roelofs

Roelofs vindt zijn gat te klein. Het kan natuurlijk zijn dat hij erg veel last heeft van zijn gat en dat het daarom groter gemaakt moet worden, maar het kan ook een diepgewortelde wens zijn om een groter gat te hebben. Tegenwoordig doen mensen de meest vreemde dingen met hun gat. Er zijn zelfs mensen die het leuk vinden om hun gat te bleken. Persoonlijk kan ik de lol er niet van inzien om met zo’n bleek gevalletje rond te lopen, maar goed, iedereen moet doen waar hij zin in heeft.

Roelofsgat vervuilingRoelofs wil dus zijn gat groter maken. Hij wil er eerst van alles uithalen en het dan vervolgens weer gedeeltelijk vol stoppen met iets wat licht vervuild is, zodat er daarna iets op kan groeien. Volgens hem heeft iedereen er dan plezier van zodra zijn gat is begroeid. Nu zou je denken dat het gat van Roelofs zijn eigen aangelegenheid is en dat hij zelf moet weten wat hij met zijn gat doet, maar niets is minder waar. Het uitbreiden van iemands gat is niet zo simpel als het lijkt. Nadat Roelofs bekend heeft gemaakt dat hij een groter gat wil, is iedereen er druk mee en is de bevolking in beroering.

De gemeente moet toetsen of een groter gat wel past binnen de bestaande regels. De provincie moet zich over het gat buigen, omdat daar klaarblijkelijk vergunningen voor nodig zijn. De bevolking maakt zich druk over het feit dat een groter gat meer geluidsoverlast met zich meebrengt. Iets wat mij overigens vanzelfsprekend lijkt. Daarnaast is de bevolking bang dat de vuiligheid die Roelofs weer in zijn gat wil stoppen, gaat leiden tot milieuproblemen. Iets wat mijn baasje aan den lijven ondervindt zodra ik mijn ontlasting op niet daarvoor bestemde plaatsen deponeer.

Het gat van Roelofs heeft inmiddels voor zoveel beroering gezorgd, dat betrokken partijen een informatieavond hebben belegd waarop uitleg werd gegeven hoe de operatie zou worden uitgevoerd. Iedereen kon op tekeningen en foto’s zien hoe het gat er nu uitziet en hoe het in de toekomst mogelijkerwijs zou kunnen worden, want laten wij eerlijk zijn tegenwoordig weet je maar nooit hoe een cosmetische operatie uitpakt.

Op uitdrukkelijk verzoek van de bevolking heeft de provincie nog een keer geroken aan Roelofs gat en is tot de conclusie gekomen dat deze er niet beter op gaat ruiken als deze groter zou worden. Het is nu aan de gemeente om er ook nog eens aan te ruiken en samen met Roelofs een modus vinden dat zijn gat toch groter gemaakt kan worden zonder dat de omwonenden verzanden in iets wat later een enorme beerput blijkt te zijn.