Joep’s beslommeringen: Fundamentalisten

Fundamentalisten zijn mensen die teruggrijpen naar normen en waarden zoals deze oorspronkelijk het meest bekend waren. Dat in religieuze kringen fundamentalisten voorkwamen, dat wist ik wel, maar dat deze radicalen figuren zich ook al bezighouden en afzetten tegen huisdieren, dat is volstrekt nieuw voor mij. Volgens de media is er al een jarenlange verbitterde strijd gaande tussen enerzijds de fundamentalisten en anderzijds de houders en liefhebbers van exotische en minder toegankelijke huisdieren.

Persoonlijk is deze strijd volledig aan mij voorbij gegaan, maar ja, ik ben dan ook niet exotisch. Net zoals de meeste huisdieren, zoals katten, paarden, konijnen en nog enkele andere veelvoorkomende huisdieren, worden wij hier dan ook niet mee lastig gevallen.

Met uitzondering dan van enkele verboden hondensoorten die voor mijn gevoel ook ten onrechte op een lijst staan als zijnde gevaarlijk. Mensen die deze beslissing hebben genomen, beseffen niet dat het in de meeste gevallen niet aan de hond ligt, maar aan het baasje die zo’n hond gebruikt om zijn zwakke ego en zelfbeeld een beetje op te krikken.

De strijd is nagenoeg gestreden en zoals de laatste tijd wel vaker gebeurt, hebben de fundamentalisten gewonnen en komen er 153 soorten huisdieren op de lijst van verboden dieren. Nu ga ik niet zeggen dat dit niet moet kunnen want er zijn dieren, die je nu eenmaal niet als huisdier kunt houden. Maar veel van de soorten welke op de lijst zijn geplaatst, zijn weliswaar ongebruikelijk als huisdier, maar dat wil niet zeggen dat er geen innige en warme band kan ontstaan tussen het dier en de mens en het wil ook niet zeggen dat het dier gevaarlijk voor zijn omgeving kan zijn.

Ik ben van mening dat iedereen, welk dier dan ook in zijn huis of directe omgeving mag houden, mits het dier de ruimte krijgt die het nodig heeft om dierwaardig te kunnen leven. Het baasje het dier voldoende aandacht en zorg geeft en er voor zorgt dat het dier geen gevaar voor zijn of haar omgeving kan vormen. Ook hier ligt het dus niet aan het dier, maar is het de mens die de voorwaarden kan creëren voor het houden van huisdieren.

‘God heeft de dieren de rudimenten van denken en ongestoorde vreugde gegeven. Verstoor hen niet, kwel ze niet, ontzeg ze het geluk niet, dwarsboom Gods bedoeling niet’.