Joep’s beslommeringen: Ellende

Ik weet niet of het aan het jaargetijde ligt, maar deze week was er veel ellende. De mokerslag van het overlijden van de toch al op leeftijd zijnde oud-premier Wim Kok was amper weggeëbd of een nieuwe golf van ellende overspoelde het land. Dat de boeren massaal stoppen en daarmee de voedselproductie in gevaar kan komen, is nog het minst slechte nieuws.

De grootste aandacht ging deze week uit naar het faillissement van enkele ziekenhuizen en de ellende die daarmee gepaard ging. Niet zozeer de financiële malaise, maar vooral het menselijk leed dat is aangedaan door wanbeleid van bestuurders en de meedogenloosheid van verzekeraars bij wie het geld belangrijker is dan de zorg voor de mens. Hoe lang moet het nog duren voordat het kwartje van Kok in Den Haag valt dat de zorg voor de mens niets met marktwerking te maken heeft.

Wereldwijd was het op de beurzen armoe troef en de kleur was dan ook dieprood. Diezelfde kleur zou op de kaken moeten staan van zogenaamde wereldleiders die er allemaal een potje van maken omdat hun ego groter is dan hun verstand. Het is niet de economie die voor deze ellende verantwoordelijk is, maar de stompzinnigheid van deze despoten.

Als men dan denkt dat wij hiermee het dieptepunt hebben bereikt, dan heeft men het mis. Het kan nog erger. Deze week maakte Lieke van Lexmond bekend dat zij een datingshow gaat presenteren voor naakte mensen. Niet dat ik iets tegen naaktheid heb, want zelf loop ik ook hele dagen in mijn blootje rond, en volgens mij heeft mijn baas er ook niets op tegen. Met dergelijke programma’s kan de mensheid volgens mij niet meer veel dieper zinken.

‘Domheid en traagheid, hoogmoed en haat doen de samenleving wankelen’