Joep’s beslommeringen: Eigen risico

Als je bij ons het erf betreedt, staat er een groot bord met het opschrift ‘Betreden op eigen risico’. Daarnaast staat er een kleine bordje met het opschrift ‘Hier waak ik’. Niet dat ik nu zo’n waakhond ben, maar met mijn vervaarlijk uitziende kop en mijn imposante borstkast, krijgen mensen die het terrein willen betreden toch knikkende knieën.

De gezondheidszorg kent ook een eigen risico. Een eigen risico dat ooit is ingevoerd met de bedoeling om mensen bewust te laten worden van de hoog oplopende kosten in de gezondheidszorg. Dus niet om de kas van de verzekeringsmaatschappijen te spekken.

In tien jaar tijd zijn deze kosten met een slordige 250 procent verhoogd en zijn er veel mensen die dit nauwelijks kunnen betalen. Dit heeft als gevolg dat mensen minder naar de huisarts gaan of de adviezen ten aanzien van therapie of medicijngebruik naast zich neerleggen. Hierdoor krijgen zij onvoldoende noodzakelijk zorg, wat op de lange termijn weer grotere gevolgen heeft voor de volksgezondheid en dus ook weer kostenverhogend werkt.

Wetenschappers hebben inmiddels ontdekt dat het in- en doorvoeren van het eigen risico niet werkt. Slecht voor de mensen, maar ook slecht voor de gezondheidszorg. Helaas wordt het advies om hiermee te stoppen door nagenoeg alle politieke partijen naast zich neergelegd. Nederland is met een dergelijke systeem één de weinige landen in Europa die dit systeem hanteert.

Aangezien de draconische verhogingen van het eigen risico voor alle mensen een doorn in het oog zijn, heeft het kabinet in al haar zogenaamde wijsheid besloten om de voorgenomen verhoging voor het komende jaar niet door te voeren. Dit is echter wederom een cadeautje uit eigen zak, want de premies gaan dan wel omhoog. Hoe eigenwijs moet je zijn en welke persoonlijke- of partijbelangen spelen er om dit systeem te handhaven nu blijkt dat marktwerking in de zorg volledig is mislukt. Te duur, slechte zorg en een prooi in de klauwen van verzekeringsmaatschappijen en de farmaceutische industrie.