Joep’s beslommeringen: Domesticeren

Domesticeren is het proces waarmee de mens, dieren en planten zodanig van eigenschappen veranderen dat ze steeds meer aangepast raken aan het leven dichtbij en in dienst van de mens. De hond is zo’n dier, dat in de loop der jaren dit proces heeft doorgemaakt en waarschijnlijk een van de weinige diersoorten is, die het dichts bij de mens staat. Niet dat dit onze verdienste is, maar meer die van de mens, waarbij er enkelen zijn die hierin volkomen doorslaan.

Dat sommige mensen het fijn vinden dat wij bij hun in bed slapen, daar hebben wij nog niet zo’n problemen mee. Dat zij ons willen verwennen, door ons vol te stoppen met menselijke etenswaren, is weliswaar goed bedoeld, maar niet verstandig. Het ergste zijn de mensen die het nodig vinden om ons allerlei kleding aan te trekken, waarbij wij er soms uitzien als een of ander model die niet zou misstaan op een gayparade. Behalve dat het er belachelijk uitziet, voelt het ook niet prettig aan. Al die menselijke fratsen zit niet in ons natuur. Op deze manier glijden wij af naar iets wat steeds minder hond is.

Blijkbaar kan het nog gekker. In Zelhem woont een handige zakenman, die zogenaamd dierenliefhebber is en die enige tijd geleden een biertje voor honden op de markt heeft gebracht. Dit is volgens zeggen zo’n doorslaand succes geworden dat hij sinds kort ook chips voor honden heeft uitgevonden. Natuurlijk zullen er weer mensen zijn die deze producten gaan kopen en hun hond volstoppen met deze commerciële snacks. Dat de mens zich wil laven aan chips en bier, moeten zij zelf weten, maar geef ons in ieder geval het voedsel wat wij nodig hebben om zolang mogelijk gezond te leven.

Wij stammen af van de wolf en zijn dus vleeseters. Nu de mens ons heeft gedomesticeerd jagen wij niet meer op wild om in onze behoefte te voorzien. Doordat wij ons hebben aangepast zijn wij afhankelijk van de mens. Gelukkig zijn er ook nog verstandige mensen die voor ons gezonde producten kopen waarin veel ingrediënten zitten die aansluiten op onze behoefte en die ons behandelen zoals wij zijn, een hond dus!

‘Liefde voor de hond is goed, maar knuffel ons niet dood’.