Joep’s beslommeringen: Deskundigen

Een deskundige is iemand die gespecialiseerd is op het gebied van één of meerdere specifieke werkvelden, een expert dus. Er zijn tegenwoordig veel mensen die zich deskundig vinden en of zich deskundige noemen, maar slechts een handjevol mag zich terecht een expert noemen. De meeste zogenaamde deskundigen beheersen uitsluitend het kunstje om hun zogenaamde deskundigheid goed te verkopen. Helaas zijn er ook veel ondeskundigen, leken dus, die de gebakken lucht van deze hemelfietsers serieus nemen.

Vooral bij de overheid zitten veel mensen bij wie het aan deskundigheid ontbreekt, tenminste dit is vaak het argument dat zij zelf gebruiken als zij een externe deskundige opdracht geven. Persoonlijk vind ik het vreemd dat er bij de overheid mensen zitten die verantwoordelijk zijn voor een bepaald werkveld en geen deskundigheid hebben op dat terrein. Lijkt mij vanzelfsprekend dat deskundigheid juist één keihard criterium zou moeten zijn.

Overheden geven jaarlijks miljoenen uit aan deze zogenaamde experts, waarbij in de meeste gevallen het resultaat tegenvalt. Zo ook bij de gemeente Montferland, waar men bij de organisatie van het Nederlands kampioenschap wielrennen, een expert op het gebied van de wielersport had aangetrokken, die er voor zou zorgen dat de organisatie van het evenement kostendekkend zou zijn. Achteraf blijkt hij ook in het luchtledige gefietst te hebben, en laat hij de gemeente Montferland met een fors verlies achter.

Nu wil ik het hele debacle niet uitsluitend wijten aan deze deskundige, want je kunt je ook afvragen of de organisatie van een dergelijk evenement wel door medewerkers van de gemeente had moeten worden uitgevoerd, om nog maar te zwijgen van het gegeven dat men simpelweg veel te laat begonnen is. Feit is dat de gemeente nu kan gaan repareren. En de deskundige, die heeft zijn zakken gevuld en fietst weer naar het volgende debacle.

‘Een goed zeeman herkent men bij slecht weer’Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.